Human Rights Watch vraagt Nederland getuigen Internationaal Strafhof niet uit te leveren

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) vraagt aan Nederland om 3 Congolezen die getuigd hebben voor het Internationaal Strafhof in Den Haag, niet terug uit te leveren aan Congo. De 3 kwamen in 2011 naar Den Haag om te getuigen tegen de Congolese president Joseph Kabila, maar ze vroegen tegelijk asiel aan. Sindsdien zaten ze in een Nederlandse cel. Een rechter heeft beslist dat de Nederlandse regering de 3 mag uitwijzen naar Congo.

De Congolezen hadden asiel aangevraagd in Nederland uit angst voor represailles bij hun terugkeer naar Congo. Ze zaten ruim 3 jaar in de gevangenis van het Strafhof, zonder aanklacht, veroordeling of proces.

Begin deze maand werden de getuigen overgeplaatst naar een Nederlands vreemdelingendetentiecentrum, in afwachting van een asielprocedure bij de Nederlandse Raad van State. De hoogste bestuursrechter heeft uiteindelijk geoordeeld dat staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie de asielvergunningen voor de Congolezen mocht weigeren.

De getuigen zullen dus wellicht teruggestuurd worden naar Congo. "Gedeporteerd" noemt Human Rights Watch het. HRW denkt dat de Congolezen geen eerlijk proces zullen krijgen in eigen land en wijst op de verplichting die Nederland heeft om ervoor te zorgen dat mensen die worden uitgezet niet aan ernstige mensenrechtenschendingen worden onderworpen.

"De Nederlandse bevoegde minister moet een rem zetten op de uitwijzing van de getuigen totdat hij zeker is dat de 3 op een eerlijke wijze zullen vervolgd worden, in overeenstemming met de internationale standaarden", klinkt het in een mededeling van HRW-advocate Géraldine Mattioli-Zeltner.

Volgens de Raad van State in Nederland is het echter "niet aannemelijk" dat de vreemdelingen bij terugkeer moeten vrezen voor een slechte behandeling, een oneerlijk proces of de doodstraf. De 3 getuigen zouden overigens mogelijk zelf oorlogsmisdadigers zijn. Om die reden werd hun asielaanvraag in Nederland eerder al geweigerd.

Meest gelezen