Leider van ISIS roept op tot "heilige oorlog"

Via het internet heeft Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van de islamitische terreurgroep ISIS, opgeroepen tot een wereldwijde "heilige oorlog". Zondag had al-Baghdadi zichzelf uitgeroepen tot "kalief van alle moslims".
AP2014

Het vroegere ISIS -dat zich nu "Islamitische Staat" noemt- voert niet enkel oorlog op het terrein in Syrië en Irak, maar ook -en misschien vooral- via het internet en sociale media.

Op het internet is nu een audioboodschap van ISIS-leider Abu Bakr al-Baghdadi verspreid waarin hij moslims oproept om zich achter zijn "kalifaat" te scharen. Hij roept op om "de vijanden van de islam" te bestrijden en dat van de Centraal-Afrikaanse Republiek tot Myanmar (Birma) in Zuidoost-Azië. 

Al-Baghdadi -die zich sinds zondag kalief Ibrahim noemt- wil duidelijk van het momentum van zijn beweging gebruik maken om zo veel mogelijk "in the picture" te komen met het oog op het ronselen van strijders, maar vooral ook financiers. 

Zijn oproep is echter vooral een uitdaging voor de oudere garde van jihadisten die nu de leiding vormen van wat overblijft van het terreurnetwerk Al Qaeda. 

Nieuw hoofdstuk voor moslimterrorisme

De oproep van al-Baghdadi doet wat denken aan die van Osama Bin Laden in de jaren 90 toen die ook zo'n wereldwijde "jihad" uitriep. In hoeverre ISIS nu Al Qaeda als belangrijke terreurgroep gaat vervangen, moet nog blijken.

In Terzake vanavond merkte VRT-journalist en regiokenner Rudi Vranckx op dat Al Qaeda al voor de dood van Bin Laden in 2011 regionaal versplinterd lijkt en dat er tussen veel van die groepen onderling spanningen zijn om media-aandacht, strijders en financiers aan hun kant te krijgen. 

Het gaat dan onder meer om Al Qaeda in the Maghreb (Noord-Afrika), Boko Haram in Nigeria, AQAP (Al Qaeda in het Arabisch Schiereiland), Al-Shabaab in Somalië, Al Nusra in Syrië en zo voort. Die beweerden allemaal binnen het kader van Al Qaeda te werken, maar ISIS is een buitenbeentje in zoverre dat die groep de oude leiding van Al Qaeda nu afwijst.

ISIS telt al mensen met Europese nationaliteiten onder de rangen, in Syrië en in Irak, en zal door de recente successen wellicht ook een aantal ontwortelde jongeren -migranten of bekeerde autochtonen- kunnen beïnvloeden. Toch blijft het de vraag in hoeverre het "kalifaat" van ISIS de moslimwereld kan beroeren, want wellicht staat niet iedereen daar te springen voor een nieuwe tsunami van bruut geweld door de regio.

Een laatste vraag -en een vervelende voor de man zelf- is natuurlijk waar al-Baghdadi volgens de islam de autoriteit haalt om op te roepen tot "jihad" of -nog meer- om zich tot kalief (leider van de moslims) uit te roepen. Zelfs Bin Laden moest zich voor zijn "heilige oorlog" beroepen op een Egyptische geestelijke die wegens terrorisme in een Amerikaanse gevangenis zat. Een kalief is een opvolger van de profeet Mohammed en het is uitkijken of al-Baghdadi met zijn torenhoge ambities niet de meerderheid van de moslims tegen de haren zal instrijken.

Meest gelezen