Bewapende VS-drones overvliegen Irak

De Amerikaanse luchtmacht gebruikt al enkele dagen bewapende drones of onbemande vliegtuigen boven Irak. Die zouden evenwel nog geen aanvallen hebben uitgevoerd, maar ze houden de situatie wel in de gaten.
AP2013

Enkele dagen geleden is het Amerikaanse vliegdekschip George H.W. Bush aangekomen in de Perzische Golf. Dat beschikt naast gewone gevechtsvliegtuigen ook over onbemande vliegtuigen of drones die ingezet kunnen worden voor verkenning of aanvallen.

Een functionaris in Washington heeft nu gezegd dat die toestellen al enkele dagen boven Irak rondvliegen. Ze hebben nog geen aanvallen uitgevoerd, maar houden de opmars van de soennitische rebellen ten noorden van Bagdad in de gaten en bekijken ook de veiligheidssituatie in en rond de Iraakse hoofdstad zelf.

Intussen zouden ook al 500 extra Amerikaanse militairen aangekomen zijn in Irak. Zij geven advies aan het Iraakse leger, beschermen er Amerikaanse diplomatieke of economische belangen en vergaren er informatie over de situatie in Irak.

Overigens zou ook Iran al onbemande drones boven Irak laten vliegen met toestemming van de Iraakse regering.

AP2014

Gevechten woeden in en rond Tikrit

Intussen zou er nog altijd hevig gevochten worden in de Noord-Iraakse stad Tikrit. Die stad is begin deze maand veroverd door de extreme soennitische rebellengroep ISIS (Islamitische Staat in Irak en Syrië).

Gisteren zijn Iraakse commando's met helikopters geland nabij de universiteit van Tikrit. Ze hebben dat complex opnieuw in handen en proberen nu de rest van de stad te heroveren op de ISIS. Tikrit ligt 160 kilometer ten noorden van de hoofstad Bagdad en is bekend als geboorteplaats van de 12e eeuwse soennitische veldheer Saladin, maar ook ex-dictator Saddam Hoessein is nabij de stad geboren.

Ook politiek roert het in Bagdad

Grootayatollah Ali Sistani, de hoogste sjiitische leider, heeft de Iraakse politici opgeroepen om tegen volgende dinsdag een keuze te maken over wie de nieuwe premier moet worden. Sistani wil dat de gemeenschappen in Irak snel een einde maken aan hun politieke verdeeldheid nu het land verscheurd is door een burgeroorlog.

De huidige sjiitische premier Nouri al-Maliki wil aan de macht blijven, maar er waren al eerder aanwijzingen dat veel sjiieten, en indirect ook Sistani, liever een meer neutrale figuur zouden willen. Al-Maliki krijgt het verwijt dat hij de soennitische oppositie van zich vervreemd heeft en zo de rode loper heeft uitgerold voor de huidige opstand onder ISIS.

Meest gelezen