Doden bij gevechten tussen Iraakse rebellen

Vanuit Irak komen er nu ook berichten over gevechten tussen verschillende groepen van soennitische opstandelingen. Daarbij zouden 17 doden zijn gevallen. Dat zou er op kunnen wijzen dat die opstand versplintert zoals in Syrië.

Volgens getuigen zijn er sinds vrijdag gevechten aan de gang tussen soennitische opstandelingen in de stad Hawija, niet ver van de oliestad Kirkuk. 

De extremisten van de "Islamitische Staat in Irak en Syrië" zouden daar zijn slaags geraakt met een andere soennitische militie, de JRTN of het Leger van de Volgelingen van de Naqshbandi. Strijders van de JRTN zouden geweigerd hebben om zich onder het commando van ISIS te stellen, maar er zou ook een dispuut zijn over een aantal veroverde olie-installaties.

Hoe dan ook was het al langer duidelijk dat de opstand in Irak veel breder is dan ISIS alleen en dat ook andere soennitische milities daarbij betrokken zijn. Het is maar de vraag of die andere milities het oppercommando van ISIS en het strikt islamitische kalifaat dat die groep in Irak en Syrië wil vestigen, zullen aanvaarden.

Als de soennitische rebellie zou versplinteren, zou dat kunnen leiden tot de uitzichtloze situatie in Syrië, waar het optreden van ISIS ook tot onderlinge gevechten tussen de rebellen tegen het regime van Assad heeft geleid.

Opstand is meer dan ISIS alleen

De JRTN (Jaysh Riyal al-Tariqa al-Naqshabandia - Leger van de Mannen van de Naqshbandi Orde) is een militie die vooral voormalige aanhangers van ex-dictator Saddam Hoessein groepeert. De groep vocht eerder tegen het Amerikaanse leger in Irak en tegen het door sjiieten gedomineerde Iraakse leger, maar ook tegen de Iraakse Koerden.

Ideologisch leunt de JRTN aan bij de soefi-orde van de Naqshbandi, een mystieke orde met soennitische inslag die voorkomt van Egypte tot in India. De JRTN zou die ideologie willen verzoenen met het Arabisch-socialistisch gedachtegoed van de Baath-partij van Saddam, maar dat kan fors botsen met de islamistische visie van ISIS en andere moslimgroepen.

Meest gelezen