Le Pen over joodse zanger: "We maken de volgende keer een baksel"

Jean-Marie Le Pen, Europarlementslid en boegbeeld van de Franse extreemrechtse partij Front National, komt opnieuw in opspraak na een mogelijk antisemitische opmerking. Hij zei over de joodse zanger Patrick Bruel, die zich kritisch had uitgelaten over het FN, dat "we de volgende keer een baksel maken". Le Pen deed deze uitspraak in een filmpje bedoeld voor de partijwebsite, maar daar is het fragment intussen verwijderd.

Het interview met de oprichter en erevoorzitter van Front National ging onder meer over de kritiek van verschillende beroemdheden op zijn partij. Naar aanleiding van de doorbraak van enkele Eurokritische partijen bij de recente Europese verkiezingen leverden onder meer zangeres Madonna en ex-tennisser Yannick Noah daar kritiek op.

In die context zei Le Pen dat "als ze niet van Frankrijk houden, ze hier dan ook niet moeten optreden". Ook de joodse zanger Patrick Bruel (foto in tekst) had zich negatief uitgelaten over de verkiezingsuitslag. Le Pen zei over de zanger: "We maken de volgende keer een baksel." 

Hij gebruikte daarbij de term "fournée", wat een "lading, drom, rist" betekent, of een "baksel", de hoeveelheid die men in een keer in een oven kan zetten. Het kan ook een oven(tje) betekenen.

Ophef

Wat er ook van zij, de opmerking heeft ophef veroorzaakt, zowel binnen als buiten het Front National, omdat ze kan verwijzen naar de crematoria van de nazi's. Het FN, waarvan Jean-Marie Le Pen erevoorzitter is, reageert verdeeld. Vicevoorzitter Louis Aliot heeft het over "alweer een slechte zinswending" en noemt de uitspraak "politiek gezien stompzinnig en schokkend".

Anderen, zoals de vroegere kandidaat van het FN in Parijs Wallerand de Saint-Just vergoelijken de uitspraak en zeggen dat Le Pen het niet kwaad bedoelde en de uitdrukking op een onschuldige manier gebruikt heeft.

De huidige voorzitter van het FN, Jean-Maries dochter Marine Le Pen, heeft de uitspraak van haar vader niet veroordeeld en zegt dat ze er van overtuigd is dat de betekenis die eraan gehecht wordt, het gevolg is van een kwaadwillige interpretatie. Wel vindt ze dat haar vader, met zijn lange politieke ervaring, had kunnen verwachten dat zijn woorden op die manier geĂŻnterpreteerd zouden worden. Ze noemde de uitspraak dan ook "een politieke fout, waarvan het FN de gevolgen moet ondergaan".

Wie de uitspraak wel als antisemitisch beschouwt, is SOS Racisme. De organisatie heeft aangekondigd dat ze een klacht indient tegen Jean-Marie Le Pen voor het aanzetten tot haat of het ontkennen van misdaden tegen de mensheid.

Detail

Het is niet de eerste keer dan Le Pen ophef veroorzaakt met een discriminerende of antisemitische opmerking. Eind vorige maand zei hij op een partijbijeenkomst van het Front National nog dat het dodelijke ebolavirus een oplossing zou kunnen zijn voor het migratieprobleem. In 1987 had hij ook al de gaskamers een detail in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog genoemd. Voor die uitspraak werd hij veroordeeld tot een geldboete. Voor andere uitspraken over de islam wordt hij nog twee maal veroordeeld tot een geldboete wegens aanzetten tot rassenhaat.

Le Pen is verkozen als Europarlementslid voor het Front National. Zijn dochter Marine wil de partij net een milder gezicht geven, maar de uitspraken van haar populaire vader helpen haar niet bepaald vooruit.

Meest gelezen