"Sagrada Familia" komt naar Finland Auteur: Floor Bruggeman

ma 19/05/2014 - 11:37 Floor Bruggeman De wereldberoemde Sagrada Familia komt begin volgend jaar in Finland te staan. Het bouwwerk wordt 40 meter hoog, 30 meter lang en 20 meter breed. Bijzonder is dat het helemaal uit ijs zal bestaan en dat de klus in drie weken tijd geklaard moet zijn. Het is het afstudeerproject van twee studenten van de Technische Universiteit van Eindhoven.

Meer dan 50 Nederlandse studenten zullen naar Finland trekken om het grootste project te verwezenlijken. Ze zullen de Catalaanse basiliek nabouwen met behulp van pykrete, een samenstelling van ijs en houtvezel. Zo gaat men gebruikmaken van een opblaasbaar gedeelte waar men steeds dunne laagjes sneeuw op spuit, gevolgd door een mengsel van water en houtvezels.

Het mengsel zal in de sneeuw trekken, waarna het geheel erg snel bevriest. Aangezien het ijs dus versterkt wordt met houtvezels, is het drie keer zo sterk als normaal ijs en ook veel taaier. Het oplaasbare gedeelte wordt uiteindelijk gelost, zodat de ijssculptuur op zichzelf komt te staan.

De techniek waarbij men gebruikmaakt van pykrete is enkel haalbaar bij temperaturen van min 10 graden, vandaar dat men dus naar Finland trekt. Het team gaat van start op 28 december, zodat de opening op 17 januari 2015 kan plaatsvinden. De bouwers zullen zich bovendien enkel focussen op de constructie zelf. De ijsbasiliek zal dus niet dezelfde decoraties hebben als de echte Sagrada Familia, maar qua vorm zou het wel een exacte kopie moeten zijn (weliswaar op schaal 1:4).

De Nederlanders staan daarvoor in nauw contact met de Spaanse projectarchitecten, Mark Burry en Jordi Fauli. Het project moet vooral de duurzaamheid van het ijsmengsel aantonen. "Met dit ijs kun je veilige, goedkope en tijdelijke constructies maken”, aldus projectleider Arno Pronk. Hij ziet de techniek in de toekomst onder meer mogelijk voor de bouw van tijdelijke ijshotels en voor opslagplaatsen voor de landbouw.

De Technische Universiteit van Eindhoven heeft wel wat ervaring met grote ijsprojecten. Zo bouwden studenten vorig jaar al een gigantische ijskoepel (zie filmpje hieronder) met een diameter van 30 meter en een hoogte van 10 meter. Daarvoor gebruikten ze dezelfde techniek als voor de Sagrada Familia zal worden gebruikt.