Inwoners van Cornwall erkend als officiële minderheid

De inwoners van het Britse schiereiland Cornwall krijgen nu ook de officiële status van minderheid. Dat heeft de Britse regering beslist. De Cornish krijgen zo dezelfde status als de Schotten, de Welsh en de Noord-Ieren.

Met de maatregel brengt de Britse regering een Europese richtlijn voor de bescherming van nationale minderheden in de praktijk. Eerder hadden andere Keltische minderheden in Groot-Brittannië zoals de Schotten, de Welsh en de Noord-Ieren ook al een gelijkaardige erkenning gekregen.

Nu valt die erkenning ook de Cornish, de 520.000 inwoners van het schiereiland Cornwall, te beurt. Met de erkenning is geen geld gemoeid, maar wel zullen ministeries en openbare instellingen bij het nemen van beslissingen voortaan ook met de mening van Cornwall rekening moeten houden.

Wel heeft de regering vorig jaar aangekondigd dat ze 120.000 pond wil investeren in een programma om het Cornish als taal te beschermen en te promoten.

De meeste bewegingen in Cornwall reageren verheugd op de erkenning. Dick Cole, de leider van de partij Mebyon Kernow die opkomt voor de onafhankelijkheid van de regio, spreekt over " a proud day for Cornwall". De groep van "barden" van Cornwall spreken over een "historische gebeurtenis".

Het zal echter wel niet toevallig zijn dat de erkenning van Cornwall net in het jaar komt dat er in het eveneens Keltische Schotland een referendum over onafhankelijkheid wordt gehouden. De Britse regering heeft eerder ook al toegevingen inzake autonomie gedaan aan de Schotten om hen in het Verenigd Koninkrijk te houden.

Opnieuw een Keltische natie erkend

Kernow -zoals Cornwall in de eigen Keltische taal heet- ligt in het zuidwesten van Groot-Brittannië en is een van die plaatsen waar de Keltische bevolking stand hield tegenover de romanisering en de opmars van de Angelsaksische invallers (Engelsen) in de 5e eeuw.

Later raakte het gebied door die opmars gescheiden van andere Keltische gebieden zoals Wales en veel Cornish zouden toen hun toevlucht hebben gezocht in Bretagne in wat nu Frankrijk is.

De taal, het Cornish, is zo goed als uitgestorven, maar wordt recent opnieuw onderwezen en zou aan een trage opgang begonnen zijn. Kernow is één van die gebieden die zich als de trotse restanten van de rijke Keltische cultuur beschouwen. De anderen zijn Schotland (Alba of Pictland genoemd), Wales (Cymru), Ierland (Eire), het eiland Man in de Ierse Zee, Bretagne (Breizh) en Galicië in het noordwesten van Spanje.

Meest gelezen