Europese Commissie gaat in op burgerinitiatief Auteur: Esther Sevens

wo 19/03/2014 - 12:48 Esther Sevens De Europese Commissie heeft deze middag een positief antwoord gegeven op het allereerste succesvolle burgerinitiatief. Het comité vroeg onder meer om een universele watervoorziening.

Het comité van het burgerinitiatief, Right2Water, riep de Commissie op om ervoor te zorgen dat alle EU-burgers kunnen genieten van het recht op water en sanitaire voorzieningen. Daar gaat de Commissie dus nu op in.

Concreet zullen maatregelen genomen worden om de drinkwaterrichtlijn in de verschillende lidstaten te verbeteren, meer informatie te bieden aan de burgers over stedelijk afvalwater en drinkwater, en de waterkwaliteit te verhogen.

Daarnaast is er ook een internationaal kantje aan dit burgerinitiatief: de Unie maakt 1,5 miljard vrij om een programma aan te vullen inzake watervoorziening en hygiëne in ontwikkelingslanden. Op dit moment is de Unie al de grootste donor in dat gebied.

Belangrijk in dit geval is dat de lidstaten nog steeds zelf kunnen beslissen hoe hun waterdiensten het best worden beheerd.