Krim-Tataren willen vredesmissie van de VN

De leider van de Tataren op de Krim, Refat Tsjoebarov, heeft de Verenigde Naties gevraagd om een vredesmissie naar het schiereiland te sturen. De Tataren voelen zich bedreigd door de nakende aanhechting van de Krim bij Rusland.

Onze collega Jan Balliauw heeft vandaag de gemeenschap van de Tataren op de Krim bezocht. Die maken ongeveer 12% uit van de bevolking van het autonome schiereiland.

Een van hun leiders, Refat Tsjoebarov, heeft de internationale gemeenschap opgeroepen om een vredesmissie naar de Krim te sturen om de bevolkingsgroepen daar te beschermen. Hij wil ook dat de Europese landen druk uitoefenen en bemiddelen om een einde te maken aan het conflict in Oekraïne.

Hoe dan ook willen de Krim-Tataren bij Oekraïne blijven. Volgens Tsjoebarov, die lid is van het regionale parlement van de Krim, is de beslissing om bij Rusland aan te sluiten, genomen onder zware druk. Het parlement werd immers gecontroleerd door zwaarbewapende Russische militairen. "Zou u beslissingen willen nemen in die omstandigheden? Ik niet en mijn collega's ook niet", zei hij.

De Tataren op de Krim kondigen aan dat ze het referendum over de aansluiting bij Rusland zullen boycotten. Als de Krim inderdaad Russisch wordt, denken velen onder hen eraan om uit te wijken naar de rest van Oekraïne, Turkije of de Europese Unie.

Er zijn overigens al berichten dat steeds meer Tataren de Krim verlaten om zich te vestigen in de rest van Oekraïne. Veel Krim-Tataren leven overigens in grote armoede en de overheid doet doorgaans niets voor hen.

Turks-Mongools rijk uit de Gouden Horde

Over de oorsprong van de Krim-Tataren bestaat nog veel onduidelijkheid. Wellicht gaat het om een groep Turkse volkeren (Khazaren, Petsjenegen en Koemanen) die omstreeks 1240 werden verenigd door de inval van de Mongoolse veldheer Batu, een kleinzoon van Djenghis Khan.

Batu stichtte de Gouden Horde, een Mongools-Turkse staat in wat nu Kazachstan, het zuiden van Rusland en Oekraïne is en hield rooftochten tot in Hongarije en de Balkan. Nadien werd de Gouden Horde islamitisch en viel ze uit elkaar. Het khanaat van de Krim was eeuwenlang een vijand van Rusland en bondgenoot van de Ottomaanse Turken tot het gebied in 1783 door Rusland werd bezet.

In 1944 werden de Tataren door Sovjetdictator Stalin vanuit de Krim naar Centraal-Azië gedeporteerd en 46% van hen zou daarbij omgekomen zijn. Pas eind de jaren 80 liet Mikhail Gorbachov de Tataren vrij om terug te keren naar de Krim.

Meest gelezen