China hervormt éénkindbeleid en economie Auteur: Pieterjan Huyghebaert

vr 15/11/2013 - 13:22 Update: vr 15/11/2013 - 13:42 Pieterjan Huyghebaert China gaat het éénkindbeleid en de economie grondig hervormen. Dat meldt het Chinese persagentschap Xinhua. De communistische partij heeft vandaag een lijst van 60 hervormingen voorgesteld.

De Chinese volksrepubliek heeft vandaag verschillende erg ingrijpende hervormingen voorgesteld. De meest in het oog springende hervorming is ongetwijfeld de versoepeling van het éénkindbeleid. Sinds de jaren 70 mochten Chinese koppels maximaal één kind krijgen. Bij meer kinderen werden de ouders overladen met boetes. Er liep al geruime tijd een proefproject om meer kinderen toe te laten en dat wordt nu uitgebreid.

Daarnaast worden nog een resem andere hervormingen voorgesteld. Zo zouden heropvoedingskampen afgeschaft worden en zou het regime minder snel naar de doodstraf grijpen. Het land zou ook werk willen maken van het bannen van marteltechnieken bij ondervragingen. De toegang tot een advocaat zou ook vergemakkelijkt worden. De maatregelen moeten de mensenrechten in het Aziatische land ten goede komen.

Economische hervormingen

China heeft ook een aantal economische hervormingen voorgesteld. Zo wordt de sociale zekerheid gelijkgetrokken voor het platteland en de stad en komen er milieubelastingen. Boeren zouden ook meer rechten krijgen in verband met de grond die ze bewerken. Daarnaast wordt het beleid van de bankensector versoepeld en mogen kleine tot middelgrote banken opgericht worden met privaat kapitaal.

Belga

De Chinese leiders willen ook door staatsbedrijven geregeerde sectoren zoals energie en telecom openbreken voor de vrije markt. Buitenlandse bedrijven zouden daarnaast meer mogen investeren in e-commerce en in andere tot nog toe gesloten Chinese sectoren. Het zouden volgens de experts de grootste hervormingen kunnen zijn in twee decennia.

Details over de hervormingen zijn voorlopig nog niet bekend. De wijzigingen moeten er op termijn voor zorgen dat de economische groei niet langer gestuurd wordt door export, maar ook door de verdere uitbouw van de dienstensector en interne consumptie. Onder meer hiervoor wil Peking miljoenen Chinese overtuigen te verhuizen van het platteland naar de steden. Ook hiervoor zijn enkele punten voorzien in het hervormingspakket.