Duitsland eerste Europese land dat derde geslacht erkent Auteur: Dominique Fiers

vr 01/11/2013 - 11:37 Dominique Fiers In Duitsland kunnen pasgeborenen zonder duidelijke geslachtskenmerken vanaf vandaag geregistreerd worden onder het geslacht X. Duitsland is het eerste Europese land dat naast M voor mannelijk en V voor vrouwelijk een derde optie mogelijk maakt. De nieuwe wet moet voorkomen dat ouders onder druk snel moeten beslissen over eventuele operaties bij hun pasgeborene.

Kersverse ouders moeten nu vaak snel beslissen over welk geslacht ze het kind willen geven, zodat het kind kan worden aangegeven. Dankzij de nieuwe wet is het voortaan toegelaten om het geslacht op geboorteaangiften open te laten.

Daardoor wordt een nieuwe categorie voor een onbepaald geslacht gecreëerd, de zogenoemde categorie X. De nieuwe categorie zal binnenkort op de identiteitskaarten worden ingevoerd. Het kind in kwestie kan dan later zelf beslissen of het als man of als vrouw door het leven wil gaan.

Een op de 2.000 kinderen wordt geboren zonder duidelijke geslachtskenmerken. Het gaat om kinderen die zowel mannelijke als vrouwelijke chromosomen hebben en als dusdanig soms de kenmerken van beide geslachten vertonen.

Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen op juridisch vlak zullen zijn. Onder de huidige Duitse wetgeving kunnen enkel mannen en vrouwen huwen. Koppels van hetzelfde geslacht kunnen enkel een samenlevingscontract afsluiten.