Noodweer zet Centraal-Europa onder water Auteur: Pieterjan Huyghebaert, Samuel Hanegreefs

ma 03/06/2013 - 06:31 Update: ma 03/06/2013 - 15:04 Pieterjan Huyghebaert, Samuel Hanegreefs In Centraal-Europa zijn zeker acht doden gevallen door het noodweer. Minstens acht anderen zijn nog vermist. Vooral Tsjechië, Oostenrijk, Duitsland en Polen hebben het hard te verduren.

Na dagen van hevige regenval zijn in de regio verschillende rivieren uit hun oevers getreden. Dammen zijn gebroken, duizenden mensen zijn geëvacueerd en het leger is de reddingsdiensten te hulp geschoten.

Tsjechië

Belga

In Tsjechië heeft Premier Petr Necas in op één na alle regio’s van het land de noodtoestand afgekondigd. In Tsjechië zijn al vijf doden geteld en verschillende personen zijn er nog vermist. De hoofdstad Praag bereidt zich op het ergste voor. In de stad werden 3.000 mensen gedwongen hun huizen te verlaten. Ook verschillende dieren werden uit de zoo geëvacueerd. Het leger bouwt dijken van zandzakjes en probeert te voorkomen dat het historische centrum van Praag onder water loopt.

Oostenrijk

In Oostenrijk zijn verschillende dorpen geëvacueerd. In een heel aantal steden staat het centrum onder water. In sommige steden aan de Donau staat het water zelfs tot meer dan negen meter hoog. Veel huizen staan tot de eerste verdieping onder water. In Tirol zijn sommige dorpen enkel nog per boot bereikbaar. De belangrijkste spoorwegen in het land liggen voorlopig stil. In het land is al één dode geteld.

Duitsland

Ook Duitsland heeft al een paar dagen af te rekenen met watersnood. Op sommige plaatsen regent het nu al een week, waardoor veel rivieren buiten hun oevers treden of minstens op het alarmpeil staan. In Passau, in de Duitse deelstaat Beieren aan de grens met Oostenrijk, is de situatie uitermate gespannen. De stad ligt aan de samenvloeiing van drie rivieren - de Donau, de Inn en de Ilz - en die hebben nu al een hogere stand bereikt dan bij de vorige grote overstromingen van 2002 en 1954.

Belga

In Passau, in de Duitse deelstaat Beieren aan de grens met Oostenrijk, is de situatie uitermate gespannen. De stad ligt aan de samenvloeiing van drie rivieren - de Donau, de Inn en de Ilz - en die hebben nu al een hogere stand bereikt dan bij de vorige grote overstromingen van 2002 en 1954.

In de buurt van Leipzig, in de Duitse deelstaat Saksen, hebben de reddingsdiensten de dammen opgegeven om zich te concentreren op de evacuatie en de redding van burgers. In Dresden is de noodtoestand uitgeroepen en wordt de bevolking opgeroepen de auto zo weinig mogelijk te gebruiken om de weg vrij te maken voor de hulpdiensten. Bondskanselier Angela Merkel heeft al laten weten dat ze morgen de getroffen gebieden zal bezoeken.

Het zuidwesten van Polen lijdt ook onder de watersnood. Daar zijn verschillende dorpen en steden geëvacueerd.

AP

VRT Nieuws zoekt getuigen

Centraal-Europa krijgt het hard te verduren door het aanhoudende noodweer. Bent u in de regio en ondervindt u hinder door de overstromingen of kent u iemand die daar verblijft, dan kunt u contact opnemen met VRT Nieuws via nieuws@vrt.be