Duitsers op hun hoede voor terreur tijdens CL-finale Auteur: Joris Truyts

za 25/05/2013 - 13:19 Update: za 25/05/2013 - 14:39 Joris Truyts In Duitsland nemen de veiligheidsdiensten extra maatregelen met het oog op de Champions League-finale van vanavond tussen Bayern München en Borussia Dortmund. De wedstrijd is in Londen, maar op veel publieke plaatsen in Duitsland staan schermen waarop iedereen de match kan volgen. Er zouden aanwijzingen zijn voor een mogelijke terreuractie.

Het is het weekblad Der Spiegel dat meldt dat de Duitse overheid weet heeft van aanwijzingen voor een mogelijke terreuraanslag. "De minister van Binnenlandse Zaken is geïnformeerd door het hoofd van de inlichtingendiensten dat er een concrete terreurwaarschuwing is en dat die zich richt op de plekken waar vanavond massaal voetbal zal worden gekeken", aldus VRT-correspondent Tim De Wit in München.

De Duitse veiligheidsdiensten nemen nu extra veiligheidsmaatregelen op de plaatsen waar het publiek zal samenkomen om te kijken. Dat is onder meer op de grote pleinen in Berlijn. Enkel en alleen aan de bekende Brandenburger Tor worden duizenden mensen verwacht. Ook het stadion van Bayern München zal volzitten met supporters.

Hoe concreet de aanwijzingen precies zijn en waar er iets zou kunnen gebeuren, is nog niet duidelijk. Met de recente aanslag in Boston en de aanval op een Britse soldaat eerder deze week in het achterhoofd, is de Duitse overheid extra op zijn hoede. Politieagenten zullen onder meer de tassen van de voetballiefhebbers grondig onderzoeken voor ze toegelaten worden op de pleinen.

Volgens de Duitse zender SWRinfo komt de waarschuwing uit Russische hoek, meer bepaald van de Russische veiligheidsdienst FSB, maar zou er niet meteen een bewijs zijn dat er een link is met de Champions League-finale. De FSB zou geen info hebben over de precieze plaats of het tijdstip, maar zou wel een concreet persoon in het vizier hebben. Die persoon zou intussen door de Duitse politie geïdentificeerd zijn.

De waarschuwing van de FSB wordt serieus genomen, onder meer omdat het ook de Russen waren die de Verenigde Staten in het verleden al hadden gewaarschuwd voor de Tsjetsjeense islamisten die in april van dit jaar een aanslag pleegden tijdens de marathon in Boston.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Hans-Peter Friedrich (CSU), reageert dat er geen concrete aanwijzingen zijn in de richting van een aanslag tijdens de voetbalfinale. "Duitsland wordt al langer geviseerd door internationale terroristen. Bij grote evenementen zoals deze houden de veiligheidsdiensten van het land intensief contact met hun Europese partners."