Britse soldaat brutaal vermoord in Londen Auteur: Jos De Greef, Joris Truyts

wo 22/05/2013 - 20:27 Update: wo 22/05/2013 - 23:32 Jos De Greef, Joris Truyts In Londen hebben twee mannen gewapend met messen een Britse militair aangevallen en gedood. Volgens de overheid gaat het om een terreurdaad.

De aanval vond vanavond plaats nabij een kazerne in Woolwich, in het zuidoosten van Londen. Twee mannen hebben daar een jonge militair in burger aangevallen met een machete en messen.

De man werd neergestoken en zijn lichaam in het midden van de straat neergegooid. Volgens getuigen zwaaiden de twee aanvallers met een machete en een vuurwapen en vroegen ze voorbijgangers om foto's te nemen. Ze riepen ook slogans die verwijzen naar de islam.

Kort daarop werden ze neergeschoten door de politie. De mannen waren ter plaatse gebleven na de aanval. Ze zijn gewond naar een ziekenhuis gevoerd. Hun slachtoffer is overleden. Over de identiteit van de aanvallers is nog niets bekend.

Belga

De Britse overheid liet al snel weten dat het wellicht een terreuraanval was. De Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May heeft meteen een spoedzitting van het antiterreuroverlegorgaan Cobra bijeengeroepen. 

De Britse premier David Cameron heeft intussen bevestigd dat het gaat om een terreuraanslag. Hij spreekt over "een barbaarse daad" en zegt dat Groot-Brittannië "nooit zal buigen voor dit soort aanvallen".

Cameron zei dat in Parijs waar hij op bezoek is bij de Franse president François Hollande. De premier zal meteen terugkeren naar Londen. Hollande verklaarde zich onmiddellijk solidair met Cameron en riep op tot een gecoördineerde terreurbestrijding.

Boris Johnson, de burgemeester van Londen, betoonde via Twitter zijn medeleven met de familie van het slachtoffer. De laatste terreuraanslag in Londen dateert van juli 2005. Toen kwamen 56 mensen om door een reeks bomexplosies in de metro en in een bus.