Duizenden mensen zitten gevangen wegens geloof Auteur: Jos De Greef

di 23/04/2013 - 15:48 Jos De Greef Wereldwijd zitten duizenden mensen in de gevangenis omdat hun godsdienst niet strookt met wat gangbaar is in hun land. Dat blijkt uit een onderzoek van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Without Frontiers.

De organisatie Human Rights Without Frontiers (HRWF) heeft vandaag haar onderzoek voorgesteld in het Europees Parlement. Op de gevangenenlijst van de organisatie worden 316 namen volgens land en reden van opsluiting genoemd, maar in de praktijk zou het gaan om duizenden mensen, aldus HRWF.

In het rapport worden 18 landen genoemd, waar veel mensen vastzitten wegens hun geloof. Het gaat om Armenië, Azerbeidzjan, China, Egypte, Eritrea, Indonesië, Iran, Kazachstan, Kirgizië, Marokko, de regio Nagorno-Karabach, Noord-Korea, Pakistan, Rusland, Zuid-Korea, Tadzjikistan, Turkmenistan en Oezbekistan.

Officieel zou het Afrikaanse land Eritrea het hardst optreden inzake repressie wegens religie, maar volgens NRWF zou dat Noord-Korea moeten zijn omdat het stalinistische regime geen vrijheid van godsdienst toelaat en er door het isolement nauwelijks informatie over gevangenen bestaat.

Eind dit jaar zou de lijst worden geüpdatet. HRWF roept op om alle gevangenen vrij te laten die onterecht worden opgesloten, omdat ze een ander geloof belijden dan wat gangbaar is in hun land.