Zo klinkt de oerknal

Een wetenschapper heeft een "remix" gemaakt van zijn simulatie van de klank van de oerknal, die het ontstaan van het heelal inluidde.
Dit is het oudste en meest gedetailleerde beeld van het heelal na het ontstaan van het universum.

John Cramer van de universiteit van Washington maakte tien jaar geleden al een rudimentaire simulatie van de klank van de oerknal. Nu heeft hij, op basis van nieuwe inzichten van onder meer de Planck-satelliet van Europese ruimtevaartagentschap ESA, een nieuwe en meer accurate versie gemaakt.

Eerder deze maand is op basis van metingen van de Planck-satelliet vastgesteld dat het heelal iets langer geleden ontstaan is dan gedacht. De satelliet meet dat op basis van fluctuaties in de kosmische achtergrondstraling. Met die nieuwe gegevens is het oudste en meest gedetailleerde beeld van het universum gemaakt (foto boven).

Op basis van die nieuwe gegevens over de kosmische achtergrondstraling, aangevuld met informatie over de temperatuurschommelingen in het heelal, heeft Cramer nu een "high fidelity-remix" gemaakt van de klank van het ontstaan van het heelal. "Met de nieuwe frequenties hebben we nu een rijkere en vollere sound", zegt hij.

Zoals je kan horen, wordt de klank langzaam lager. Dat geeft weer hoe het universum in de loop der jaren na de oerknal afkoelde en uitbreidde, zegt Cramer.

De echte klank zou voor het menselijke oor niet te horen zijn, zegt Cramer nog, dus moest hij die "op hoge schaal bijstellen" voor de simulatie.

Planck-satelliet geeft meer info over het heelal

Door de aard en spreiding van fluctuaties in de achtergrondstraling te analyseren, kunnen wetenschappers de samenstelling en evolutie van het universum bepalen, van de geboorte van het heelal tot aan vandaag. Op basis van de gegevens blijkt dat het heelal iets ouder is dan men eerst dacht, 80 miljoen jaar namelijk. Het universum is dus 13,81 miljard jaar oud.

Er blijkt ook uit dat het heelal iets minder snel expandeert dan gedacht, en een beetje minder van de mysterieuze donkere energie heeft dan gedacht, en een beetje meer normale materie.

De gegevens tonen ook een aantal afwijkingen, waaruit zou blijken dat het universum er niet in alle richtingen hetzelfde uitziet, en waarover geleerden zich de komende jaren het hoofd zullen breken. Maar voor de rest bevestigen ze volgens de ESA, "op spectaculaire wijze" de hypothese van een tamelijk eenvoudig model van het universum, dat plat is en volop in expansie.

Meest gelezen