Minder pijn door naakte molratten?

Onderzoek naar naakte molratten brengt misschien soelaas in de zoektocht naar vermindering van pijn door letsels bij mensen. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Chicago.

Naakte molratten leven in tunnels en grotten in de Hoorn van Afrika. De dieren zijn zo geëvolueerd dat ze erin slagen om te overleven in een omgeving die zo zuur is dat die voor andere zoogdieren, ook mensen, ondraaglijk is. Want in de grotten is zo veel koolstofdioxide opgebouwd dat de lucht er extreem zuur is.

Aan de universiteit van Chicago, in de Amerikaanse staat Illinois, is nu vergelijkend onderzoek verricht met de molratten en met verwante soorten. De molratten reageren niet anders in gewone lucht dan in met koolstofdioxide verzuurde lucht, alle andere soorten wel. De naakte molrat is zowel fysiologisch als gedragsmatig ongevoelig, als enige bekende gewervelde diersoort.

Hoe de naakte molratten dat doen, hoe ze zo geëvolueerd zijn, moet nog voort worden onderzocht. Maar de wetenschappers vermoeden dat dat onderzoek kan bijdragen in de zoektocht naar pijnvermindering bij menselijke letsels.

"Verzuring is een onvermijdelijk neveneffect van letsels bij de mens", zegt professor Thomas Park. De studie werd gepubliceerd in PlosOne. "Onderzoek naar hoe het komt dat dieren geen pijn lijden in een verzuurde omgeving moet leiden naar nieuwe manieren om pijn bij mensen te verlichten."

Meest gelezen