Doodstraffen voor moord op Congolese activist

vr 24/06/2011 - 07:35 In Congo zijn vier politieagenten veroordeeld tot de doodstraf voor de moord op mensenrechten- activist Floribert Chebeya. Een vijfde agent krijgt levenslang. Maar het blijft de vraag of de echte verantwoordelijken wel gestraft worden.

De 47-jarige Floribert Chebaya is de oprichter van "La voix des Sans-Voix", de stem der stemlozen, een mensenrechtenorganisatie.

Chebeya werd vorig jaar vermoord aangetroffen op de achterbank van een auto in een buitenwijk in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Hij had een afspraak met John Numbi, een beruchte politiechef en een medestander van president Joseph Kabila, maar hij kwam er nooit aan.

Belga

"La Voix des Sans-Voix" eiste dat Numbi de hoofdverdachte werd, maar hij was een getuige in het proces. Hij werd wel geschorst als politiechef.

Bij het proces voor een militaire rechtbank stonden acht politiemannen terecht. Vier agenten zijn veroordeeld tot de doodstraf, al zijn drie van hen nog steeds op de vlucht. Toch zeggen vele bronnen dat een van hen in april werd opgepakt, maar hij moest nooit voor de rechter verschijnen. Een andere politieman kreeg een levenslange celstraf. De drie anderen werden vrijgesproken, al had het Openbaar Ministerie voor hen twintig jaar cel gevraagd. Volgens de rechter zijn er tegen hen te weinig bewijzen. De advocaten van de vijf veroordeelden laten weten dat ze in beroep zullen gaan.

De vier terdoodveroordeelde agenten kregen de doodstraf ook voor de arrestatie en de willekeurige opsluiting van de chauffeur van Chebeya, Fidèle Bazana. Die chauffeur is nog steeds vermist.

De moord op Chebaya veroorzaakte veel internationale beroering. Zo tekende ontslagnemend premier Yves Leterme ook het rouwregister voor Chebeya toen hij in Kinshasa was voor de viering van 50 jaar onafhankelijkheid. De familie van Chebeya is uit Congo weggevlucht.


eerder verschenen: