1 dode en 33 gewonden na treinongeval in Wetteren Auteur: Rik Arnoudt, Joris Truyts

za 04/05/2013 - 07:31 Update: za 04/05/2013 - 22:45 Rik Arnoudt, Joris Truyts Bij het treinongeval in Wetteren zijn 1 dode en 33 gewonden gevallen. Het gaat om omwonenden die bevangen raakten door de vrijgekomen giftige dampen. 3 slachtoffers zijn er erg aan toe, maar ze verkeren niet meer in levensgevaar. De geëvacueerden kunnen voorlopig nog niet naar huis.
fotoreeks
 • Het treinongeval in Wetteren in beeld

  36 uur na het ongeval speuren brandweerlui nog steeds naar giftige dampen in de omgeving.

  Belga

  Straten in de ruime omgeving van het treinwrak blijven ook zondag afgesloten.

  Belga

  In afwachting van een Nederlands schip dat vervuild bluswater moet opvangen, loost de civiele bescherming gecontroleerde hoeveelheden water in de Schelde.

  Belga

  Ook zondagochtend gaf de Oost-Vlaamse provinciegouverneur Briers een persconferentie met een stand van zaken.

  Belga

  Een beeld met het treinwrak in de verte.

  Belga

  Vanuit de lucht wordt de omvang van de ramp duidelijk.

  Belga

  Bussen brengen omwonenden naar veilige verzamelplaatsen.

  Belga

  Winkels in het centrum van Wetteren sluiten de deuren.

  Belga

  Brandweerlui informeren voorbijgangers in het centrum van Wetteren.

  Belga

  Een man houdt de kraag van zijn jas uit voorzorg tegen zijn gezicht gedrukt.

  Belga

  Deze namiddag gaf provinciegouverneur Briers een persconferentie met een stand van zaken.

  Belga

  Om de hulpverlening in goede banen te leiden, is een crisiscentrum opgericht.

  Belga

  Het Rode Kruis heeft hulpposten opgesteld in de buurt van het ongeval.

  Belga

  Medewerkers van het Rode Kruis verzorgen omwonenden die zich onwel voelen.

  Belga

  Brandweerlui controleren de riolen waar giftig bluswater is ingesijpeld.

  Belga

  De brandweer blust de verongelukte treinstellen.

  Belga

  De rookpluim is in de hele omgeving zichtbaar.

  Belga

  Een beeld van het brandende treinwrak vannacht.

  Belga

  Een beeld van het brandende treinwrak vannacht.

  Belga

Jan Briers, de gouverneur van Oost-Vlaanderen, sprak deze namiddag op een persconferentie over 2 doden en 14 gewonden, maar een latere stand van zaken stelde dat aantal bij naar 1 dode en 17 gewonden.

Op een nieuwe persconferentie vanavond werd gemeld dat er in totaal 33 mensen in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. Dat gebeurde in verschillende ziekenhuizen in Aalst, Zottegem en Gent. De 3 gewonden die in kritieke toestand verkeerden, zijn intussen buiten levensgevaar.

Belga

Er is nog geen volledige zekerheid dat het overlijden te maken heeft met het treinongeval. Dat wordt nog onderzocht. Maar de persoon werd wel aangetroffen in een woning die ontruimd werd en waar een hoge concentratie giftige dampen werd vastgesteld. Het zou gaan om een 64-jarige man.

Er zijn een 500-tal omwonenden geëvacueerd. Ze mogen vanavond nog niet naar huis en hebben dus onderdak moeten zoeken bij vrienden of familie. De ongeveer 80 mensen die daar niet terechtkonden, worden opgevangen in een school in Wetteren. Naar alle waarschijnlijkheid mogen ze morgen weer naar huis.

Eerdere maatregelen blijven ondertussen van kracht. In Wetteren-centrum, Serskamp en Schellebelle moeten de mensen binnenblijven en ramen en deuren gesloten houden.

Toch hebben sommige bewoners het dus ook binnenshuis moeilijk gekregen, zo kon VRT-radiojournalist deze namiddag Marc Van de Looverbosch ter plaatse vaststellen. Een getuige vertelde hem dat zijn vriendin last had gekregen van irritaties aan de ogen. "Ze hebben ons verteld dat de dampen vanuit de riolering zouden komen", aldus de man. Samen met het bluswater was namelijk ook de giftige stof acrylnitril in de riolen terechtgekomen.

Belga

Door het ontploffingsgevaar werd in eerste instantie een veiligheidszone van 500 meter rond het ongeval ingesteld. Bewoners binnen deze zone moesten hun huizen verlaten. In een tweede perimeter van een kilometer kregen de mensen de raad om ramen en deuren te sluiten en binnen te blijven. Het is in die perimeter dat volgens gouverneur Briers de slachtoffers zijn gevallen.

Mogelijk veroorzaakte het spoelen van de riolen een opstoot van het gas. Daarom werden later 5 extra straten in het centrum van Wetteren geëvacueerd. Ook de evacuatie van de rusthuizen in de omgeving werd voorbereid, maar dat bleek uiteindelijk niet nodig.

Door het spoelen van de rioleringen zijn de toxische waarden in de riolen herleid tot nul, zo luidt het. Op dit moment zou er dan ook geen gevaar meer zijn voor de volksgezondheid.

Milquet en Peeters drukken steun uit aan slachtoffers

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) heeft vanavond haar steun uitgedrukt aan de slachtoffers van de treinramp in Wetteren. Ze bedankte ook de verschillende diensten voor hun inzet en doeltreffendheid, hun goede onderlinge samenwerking en de coördinatie.

Belga

Milquet bracht vandaag een bezoek aan het provinciale crisiscentrum in Wichelen. De minister "blijft in onmiddellijk contact met de verantwoordelijken van de betrokken diensten en wil zo permanent op de hoogte blijven van het verdere verloop van de situatie", luidt het nog. Ook minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) ging ter plaatse.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) wenst de slachtoffers en hun familie en vrienden alle sterkte toe. Ook de "hulpdiensten, brandweer, politie en civiele bescherming die in moeilijke omstandigheden te werk gaan" wenst hij veel moed, luidt het in een communiqué. "Mijn gedachten gaan ook uit naar alle overige buurtbewoners die werden geëvacueerd en intussen in veiligheid zijn bij vrienden en familie of in de tijdelijke onthaalcentra", aldus Peeters.

Naar aanleiding van het treinongeval heeft de gemeente een informatienummer voor de bevolking geopend: 052/43.24.43. Meer informatie vindt u op de website van de gemeente. Er wordt gevraagd niet te bellen naar de dienst 100, brandweer en politie, zodat die diensten bereikbaar blijven voor dringende noodinterventies.

Uit voorzorg zijn een aantal evenementen afgelast. Het gaat om de Mountainbike Trial "De Acht van Wichelen", een judotornooi en turnlessen van de lokale Wetterse verenigingen.

Ook morgen zijn er gevolgen. Zo zal Sporthal De Warande de hele dag gesloten zijn. De schoolfeesten van het Sint-Gertrudiscollege en het Sint-Jozefsinstituut worden afgelast. Het Sint-Gertrudiscollege besliste bovendien om de eerste communie ook af te gelasten. Het evenement Double You City Classics en de zondagsmarkt in Wetteren gaan eveneens niet door.