Paus Benedictus XVI verklaart Damiaan heilig

Paus Benedictus XVI heeft pater Damiaan en vier anderen heilig verklaard. De plechtigheid werd gehouden in de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad. Zo'n 2.500 Belgen volgden de ceremonie op het Sint-Pietersplein. Damiaan wordt beschouwd als de patroonheilige voor de melaatsen en aidspatiënten.

De klassieke Latijnse mis duurde ruim 2 uur, maar de eigenlijke heiligverklaring kwam er na een 40-tal minuten.

Samen met Damiaan zijn nog vier anderen heilig verklaard: de Franse non Jeanne Jugan (1792-1879), de stichtster van de congregatie van de Klein Zusters van de Armen, de Pool Zygmunt Pelinski, een voormalige aartsbisschop van Warschau, de Spaanse dominicaan Francesco Coll y Guitart (1812-1875) en de Spaanse trappistenbroeder en mysticus Rafael Arnaiz Baron (1911-1938).

Na de heiligverklaring werden de relieken van de heiligen overhandigd aan de paus. Voor Damiaan is dat een haarlok.

Er waren 50 concelebranten die de mis mee opdroegen, vijf per heilige. Een van de concelebranten was kardinaal Godfried Danneels. In zijn preek had de paus het over de kwaliteiten van de vijf nieuwe heiligen. Over Damiaan had hij het in het Nederlands en het Frans, maar hij deed ook een soort oproep tot eenheid. Hij noemde Damiaan een "nobel iemand" die toont dat "naastenliefde leidt tot eenheid". Het is bekend dat het Vaticaan begaan is met de eenheid van België.

Op het allerlaatste moment is beslist om de plechtigheid dan toch maar binnen in de Sint-Pietersbasiliek te houden. Het is bewolkt in Rome en de kerkelijke autoriteiten wilden blijkbaar geen risico nemen.

Ook koning Albert en koningin Paola zijn woonden de plechtigheid in Rome bij. Zij waren gisteren al ontvangen door de paus.

Premier Herman Van Rompuy (CD&V) en zowat alle christendemocratische ministers waren ook aanwezig. Zij keren vanavond nog terug naar België om zich opnieuw te buigen over de begroting.

Ook aanwezig in de Sint-Pietersbasiliek waren de Poolse president Lech Kazcynski en de Franse premier François Fillon.

Na de eucharistieviering sprak de paus de talrijk opgekomen bedevaarders op het Sint-Pietersplein toe. Hij deed dat in het Frans, Engels, Duits, Spaans, Nederlands, Pools en Italiaans. Op het Sint-Pietersplein waren opvallend veel Vlaamse vlaggen te zien.

Meest gelezen