Rekenhof zal hele Fyra-saga doorlichten Auteur: Pieterjan Huyghebaert

do 06/06/2013 - 21:26 Pieterjan Huyghebaert "Het Rekenhof zal het hele Fyra-dossier doorlichten", zegt CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh (foto) in "Terzake". Hij had het voorstel gisteren al gelanceerd, maar de meerderheidspartijen hebben de resolutie nu mee ondertekend.

De meerderheidspartijen willen dat het Rekenhof van naaldje tot draadje de volledige procedure die tot het Fyra-debacle heeft geleid, onderzoekt. "Vanaf het uittekenen van het concept, over de aanbestedingsprocedure tot de levering van de treinen", zegt Van den Bergh. "Het is de bedoeling om te kijken in hoeverre het proces goed is opgevolgd en om te kijken wie welke verantwoordelijkheden draagt."

In Nederland is er een parlementaire onderzoekscommissie gepland. Hoewel in België ook onder meer het Vlaams Belang hierom vraagt, komt die er niet. "'Eerst en vooral is er een groot verschil tussen de situatie hier en die in Nederland", zegt Van den Bergh. "Daarnaast merk je nu al dat er een rondje zwartepieten begint. Om dit verder te vermijden is het beter dat een onafhankelijke instantie het onderzoek voert."


eerder verschenen: