Politiebonden verdeeld over lot Koekelberg

De politievakbonden reageren verdeeld op de heisa rond de dienstreis van commissaris-generaal Fernand Koekelberg. Het onafhankelijke NSPV en de christelijke ACV hekelen de "heksenjacht" op de politiebaas, het liberale VSOA daarentegen spaart de kritiek dan weer niet.

Eind vorig jaar maakte Koekelberg (kleine foto), de commissaris-generaal van de Federale Politie, een dienstreis naar Qatar. Hij ging er solliciteren voor een baan bij Interpol. Die reis met een uitgebreide delegatie kostte bijna 100.000 euro, zo bleek.

Het kostenplaatje schoot onder meer N-VA'er Ben Weyts in het verkeerde keelgat. Hij vroeg gisteren het ontslag van de politiebaas.

Philip Van Hamme van de onafhankelijke vakbond NSPV wil zich niet uitspreken of de vraag van Weyts gegrond is of niet, "maar de vraag past wel zeer goed in het plannetje van mijnheer Ben Weyts". Volgens Van Hamme is de vraag wel degelijk gestuurd door politieke motieven en niet zozeer door het kostenplaatje van de reis van Koekelberg.

Van Hamme ziet dus duidelijk politieke spelletjes. "Ik heb bepaalde verklaringen gehoord. Koekelberg wordt geĂŻdentificeerd met de PS. Als ik hoor wie zijn ontslag vraagt, heb ik echt wel de indruk dat er een politieke link is."

"Ik moet nog altijd een veroordeling zien"

Vindt Van Hamme (kleine foto) dan dat de reis van Koekelberg moet kunnen? "Het staat in zijn opdrachtbrief dat hij zijn positie en die van de Belgische politie moet promoten in het buitenland en netwerken opstellen en contacten onderhouden met buitenlandse politiediensten. Men kan dus niet zeggen dat men niet wist dat hij zou kandideren voor die functie."

Van Hamme relativeert ook het hele kostenplaatje van de reis van Koekelberg. Hij wijst erop dat zijn tegenkandidate zeven keer meer heeft uitgegeven. "Als Koekelberg de plaats had gekregen, had hij waarschijnlijk van iedereen felicitaties gekregen. Degenen die nu op de eerste rij staan om kritiek te uiten, zouden dan waarschijnlijk op de eerste plaats gestaan hebben om hem te feliciteren."

Heeft hij nog de morele autoriteit om, na dit verhaal en andere verhalen, de baas van de politiediensten te blijven? "Het zijn verhalen, hé. Ik moet nog altijd een veroordeling van een rechtbank of van de Raad van State zien. Het is al te gemakkelijk om anonieme brieven te schrijven die dan aanleiding geven tot processen en verdachtmakingen."

ACV: "Hoe kortzichtig kan men zijn?"

Ook de christelijke vakbond ACV hekelt de heisa rond de dienstreis van Koekelberg. "Fernand Koekelberg wordt door sommigen afgedaan als "een zaak", maar niemand ziet de mens erachter", zegt secretaris Jan Adam in een mededeling. "De politie is zijn passie waarvoor hij zich sedert de politiehervorming 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 inzet. Dit kan zeker niet gezegd worden van iedereen in de huidige maatschappij."

Van een weinig wendbare organisatie probeert Koekelberg een flexibel instrument te maken met gemotiveerde medewerkers. Dat je daarbij op tegenstanders stuit, is onvermijdelijk, klinkt het. "Creëer je daarbij vijanden? Maak je daarbij fouten? Ongetwijfeld. En we zeggen hem dat ook. Maar wat een fout lijkt, is het misschien niet altijd…"

"Zij die een "bezieler" hebben afgeknald, mogen fier zijn op zichzelf dat ze kunnen schieten, doch ze moeten weten dat velen klaar staan om hem nieuw leven in te blazen en dit met hem te delen. Hoe kortzichtig kan men zijn?"

Liberale vakbond VSOA spaart kritiek niet

De liberale vakbond VSOA noemt het bedrag dat Koekelberg aan zijn reizen naar Qatar besteedde onaanvaardbaar. "Wij stellen vast dat dit opnieuw rampzalige gevolgen zal hebben voor het imago van de politieman die dagelijks zijn werk op het terrein doet", stelt voorzitter Vincent Gilles.

Hij begrijpt niet dat dergelijke bedragen in tijden van crisis aan representatie worden uitgegeven. Het "echt blauw op straat" krijgt daarentegen voortdurend besparingen opgelegd, hekelt hij. "Het is ons reeds geruime tijd duidelijk dat de deontologische code blijkbaar alleen van toepassing is voor de kleine man, en stopt vanaf een bepaalde graad", voegt Gilles daaraan toe. Volgens hem moet de politiek maatregelen nemen om "deze excessen" te beperken met een strikte controle.

De VSOA stelt zich ook een reeks vragen over de betrokkenheid van sommigen bij de affaire. "De politiek heeft ingestemd met deze reis en een gunstige wind vertelt ons dat er een goedkeuring was van de Inspectie Financiën."

Meest gelezen