Kanunnik Houtart erkent misbruik neefje

wo 29/12/2010 - 07:21 Update: wo 29/12/2010 - 17:37 De Franstalige kanunnik François Houtart heeft in een interview met de krant Le Soir erkend dat hij 40 jaar geleden een van zijn neefjes heeft misbruikt. De 85-jarige Houtart is in Franstalig België een zeer bekende priester, socioloog en activist.

François Houtart verblijft op dit moment in het Zuid-Amerikaanse Ecuador en heeft van daaruit een gesprek gehad met Le Soir. Daarin bevestigt hij dat de klacht over een kanunnik in het rapport van de commissie-Adriaenssens over hem gaat. "Alles wat ik te zeggen heb, staat in Le Soir", bevestigt hij aan de telefoon tegen onze redactie, "ik heb daar niets aan toe te voegen."

Die klacht is afkomstig van een nicht van Houtart. Zij getuigt dat haar broer 40 jaar geleden twee keer is verkracht door Houtart. Houtart zelf zegt dat hij de jongen, die toen acht was, betast heeft, en daardoor ook angst heeft aangejaagd. Hij spreekt van een ondoordachte en onverantwoorde daad, waarvoor hij de verantwoordelijkheid wil opnemen.

Houtart was decennialang hoogleraar sociologie aan de universiteit van Louvain-la-Neuve. Hij stond mee aan de wieg van het Wereld Sociaal Forum en wordt wel eens "de paus van de andersglobalisten" genoemd. Een tijdje terug hadden andersglobalisten een campagne gestart om hem volgend jaar voor te dragen voor de Nobelprijs voor de Vrede, maar die campagne is intussen stopgezet.

"Ontoelaatbaar en in tegenspraak met onze waarden"

Het seksueel misbruik van een minderjarige  is "ontoelaatbaar" en "in tegenspraak met de waarden" van het Centre Tricontinental (Cetri). Dat zegt Bernard Duterme, de directeur van de ngo die in 1976 door Houtart zelf werd opgericht. Het Cetri is een studiecentrum over de noord-zuid-verhoudingen.

"Van zodra de feiten deels bevestigd werden door François Houtart, hebben we meteen zijn ontslag gevraagd", zegt hij. De kanunnik was toen lid van de raad van bestuur van de organisatie.

"Het is een harde klap, maar het heeft geen weerslag op het doel van het Cetri, dat zijn relevantie behoudt. Het werk van het centrum wordt nog altijd erg geapprecieerd", besluit Duterme.