"Die man was een nieuw leven begonnen hier"

ma 13/09/2010 - 20:14 Dat de ernst van pedofilie niet overal in de kerk is doorgedrongen, blijkt uit de reactie van een pater Oblaat in Blanden (foto) op de affaire rond een collega die strafbare feiten heeft gepleegd in Canada. Bisschop Johan Bonny van Antwerpen reageerde verbaasd in de studio van Het Journaal.

Pater Eric Dejaeger, die verblijft bij de paters Oblaten in Blanden, heeft zich vanmorgen aangemeld bij de politie in verband met nieuwe klachten tegen hem in Canada. "Hij heeft tussen 1978 en 1989 in het hoge noorden van Canada  een 20-tal kinderen aangerand en verkracht op alle mogelijke wijzen, zowel jongens als meisjes",  verduidelijkt Lieve Halsberghe van de Werkgroep Mensenrechten in de Kerk. "Alle Oblaten wisten het (...) Mijnheer Danneels wist het ook. Iedereen in België wist het gewoon, en niemand deed iets."

VRT

De reactie in Het Journaal van een pater Oblaat die Eric Dejaeger kent, is veelbetekenend. "Voor hem is het jammer dat dit gebeurd is, dat dit allemaal terug naar boven komt. Want in feite was die man een nieuw leven begonnen hier."

En ja, er zijn natuurlijk ook slachtoffers. "Wij moeten ook rekening houden met de slachtoffers. Het is wel een probleem: over die slachtoffers weten we eigenlijk niets", geeft de pater toe. "Die Inuïts, die kennen we niet. Ik weet wel dat er een jongen naar hier (Blanden, nvdr) is gekomen. Dat kon best een van zijn klantjes zijn geweest. Maar ja een eskimojongen, dat was een droom: dan zagen wij dat ook een keer."

"De ernst van de zaak is blijkbaar niet doorgedrongen", reageert bisschop Johan Bonny van Antwerpen. "Dat vind ik totaal onaanvaardbaar", zegt aartsbisschop André Léonard in Terzake.

Bonny wil dat het Canadese gerecht zijn werk kan doen. "De feiten waarvoor hij veroordeeld is in Canada komen uiteraard in aanmerking voor een kerkelijke strafprocedure. Als die niet is opgezet, moet die er nog komen."