Werkonderbrekingen tegen toeslagen bij NMBS

De vakbonden bij de spoorwegen hebben in de voormiddag actie gevoerd tegen de invoering van een persoonlijke assitentietoeslag. Vanaf vandaag moeten reizigers die aan het loket of telefonisch een internationaal ticket boeken, 7 euro extra betalen.

In de grote stations hebben de bedienden aan de loketten internationaal treinverkeer tussen 11 en 12 uur het werk neergelegd. Wie een ticket wilde kopen, moest uitwijken naar de loketten binnenlands verkeer. Aan die loketten hadden sommige bedienden ook het werk neergelegd, zij het voor slechts een kwartier.

Door een toeslag aan te rekenen wil de NMBS reizigers aanzetten om online hun internationale tickets te boeken. Binnenkort sluiten ook verschillende loketten internationaal verkeer in de grotere stations voorgoed. De NMBS noemt de dossierkosten "in lijn van de ontwikkelingen op de internationale markten". Reisbureaus rekenen bijvoorbeeld administratiekosten aan voor het boeken van een reis, argumenteert de NMBS.

De vakbonden vinden de prijsverhoging onaanvaardbaar omdat ze vrezen dat die op termijn zal leiden tot een verlies van banen. "We vrezen dat er personeel zal moeten verdwijnen", zegt Luc Piens van de christelijke vakbonden ACV. "Dat is voor een stuk nu al zo. Door de reorganisatie zijn al loketten internationaal treinverkeer in enkele grote stations afgeschaft. We vrezen ook dat wanneer het binnenlands treinverkeer wordt geliberaliseerd over vier of vijf jaar, de kostprijs van die tickets ook zal stijgen."

De bonden vrezen dat nog meer loketten internationaal verkeer zullen verdwijnen en waarschuwen dat er daardoor ook langere files zullen ontstaan bij de andere loketten. De sluiting van de loketten internationaal verkeer in Brussel Noord is alvast met een maand uitgesteld.

In een reactie op de vakbondsactie zegt de NMBS dat er geen jobs worden bedreigd door de reorganisatie van de verkoop van internationale treinticketten.

Facebookgroep

Veel reizigers zijn ook niet enthousiast over de toeslag bij betaling aan het loket. Op de sociale netwerksite Facebook is een groep opgericht tegen de persoonlijke assistentietoeslag. De initiatiefnemer, de Brusselse politicoloog Bleri Lleshi, meent dat deze maatregel "niet veel te maken heeft met hoge dossierkosten, maar eerder een manier is om geld in het laatje te brengen, zeker nu de tekorten van de NMBS steeds groter worden". Vorig jaar had NMBS 500 miljoen euro verlies.

Meer dan 3.000 mensen hebben zich al aangesloten bij de Facebookgroep. Zo'n 800 mensen hebben een petitie ondertekend tegen de persoonlijke assistentietoeslag.

Meest gelezen