Belgische luchtruim zeker tot woensdagmiddag open

di 20/04/2010 - 07:10 Update: di 20/04/2010 - 19:40 Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) zegt dat het Belgische luchtruim zeker tot woensdagmiddag open blijft, maar daarna is de toestand nog onzeker. Schouppe hoopt dat de Belgische luchthavens intussen een inhaalbeweging kunnen maken.

Doordat de situatie in buitenlandse luchthavens erg onduidelijk is, gebeurt de hervatting van het vliegverkeer in België relatief traag. De vliegtuigen die al geland zijn, vertonen in elk geval geen tekenen van schade. In de luchthaven van Zaventem is het nog steeds rustig.

"We moeten hiervan profiteren om zoveel mogelijk Belgen terug te halen uit het buitenland", zegt Etienne Schouppe. "We moeten er rekening mee houden dat de situatie opnieuw slechter kan worden. Zodra de veiligheidsrisico's zouden toenemen, komt er een nieuw vliegverbod", zegt Schouppe.

Belga

Momenteel wordt minder dan de helft van de capaciteit van de luchthaven gebruikt. "Het zal in elk geval steeds drukker worden", zegt Paul De Backer, woordvoerder van de luchthaven. "Hopelijk komen er geen bijkomende tegenslagen uit Scandinavië." Ten vroegste vanaf maandag zou het vliegverkeer opnieuw normaal kunnen verlopen.

Op een gewone dag zijn er zo'n 500 vertrekkende en aankomende vliegtuigen in Zaventem. Vandaag zullen in totaal maximum 200 vliegtuigen geland of opgestegen zijn. Reisorganisatie Thomas Cook  vliegt voorlopig nog niet op Zaventem. Jetair heeft al 3.000 reizigers kunnen vervoeren met 16 vluchten. Luchtvaartmaatschappij Ryanair besliste vanavond dat hun vliegtuigen ten vroegste donderdagmiddag opnieuw zullen landen en opstijgen op de luchthaven van Charleroi.

Passagiers kunnen het beste contact opnemen met hun luchtvaartmaatschappij om te horen of hun vlucht doorgaat.

"Nog nooit zo goed safety-instructies gevolgd"

Belga

In Zaventem is deze morgen om 9.50 uur het eerste passagiersvliegtuig geland in meer dan 5 dagen tijd. Het toestel had reizigers aan boord die gestrand waren in Antalya in Turkije. "Het was toch bibberen toen we door enkele luchtzakken vlogen", zei een passagier die ongerust was door de aswolk. "Ik denk dat ik nooit zo goed naar de veiligheidsinstructies heb gekeken."

Die eerste uren bleef het aantal vliegtuigen op Zaventem nog beperkt, maar sinds 12 uur is het drukker. "Vanaf 12 uur stijgen we op met een groter aantal toestellen. We hopen dat dat zonder problemen zal verlopen", zegt Paul De Backer.