Ontvoerder Anthony De Clerck weer in de cel

zo 25/10/2009 - 09:08 Danny Vanhamel, de ontvoerder van Anthony De Clerck, zit opnieuw in de cel. Vanhamel werd 5 jaar geleden onder voorwaarden vrijgelaten en zou die voorwaarden deze week geschonden hebben.

De 53-jarige Danny Vanhamel werd vrijdag opgepakt. Woensdag zou hij een bezoek gebracht hebben aan drie gedetineerden in de gevangenis van Hasselt, onder wie Carl De Schutter, die het wapen leverde voor de moord op veearts Karel Van Noppen.

Vanhamel werkt sinds zijn vrijlating als vrachtwagenchauffeur. Omdat hij vrij is onder voorwaarden, mag hij geen contact hebben met gedetineerden. Vanhamel beweert dat hij de drie gevangenen opzocht om ze aan een baan te helpen, zodat ook zij voorwaardelijk vrijgelaten zouden kunnen worden. Volgens Vanhamel had hij ook de toestemming van de gevangenisdirectie om de drie te bezoeken.

Maar die toestemming verandert niets aan de voorwaarden die Vanhamel opgelegd zijn. Hij mag onder geen beding gevangenen bezoeken, zelfs als hij daar toestemming voor heeft, en dus is hij opnieuw opgepakt.

Anthony De Clerck, de zoon van Beaulieu-topman Jan De Clerck, werd in 1992 ontvoerd in de Oost-Vlaamse gemeente Belsele. Hij was toen 11 jaar. Na 32 dagen werd de jongen weer vrijgelaten. De familie De Clerck betaalde 250 miljoen frank losgeld voor zijn vrijlating (6,2 miljoen euro).

In 1994 werd Danny Vanhamel, het brein achter de ontvoering, samen met Jozef Peeters tot levenslange dwangarbeid veroordeeld. In 2004 werd hij voorwaardelijk vrijgelaten.