Belg aangehouden in VS wegens wapensmokkel

wo 02/09/2009 - 22:15 Update: do 03/09/2009 - 07:07 In de Verenigde Staten is een Belg aangehouden die verdacht wordt van wapensmokkel naar Iran. De man van 56 woont in Frankrijk en zou onderdelen van een F5-gevechtsvliegtuig illegaal naar Iran hebben uitgevoerd.
Een communiqué van het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft het over Jacques Monsieur, "een internationale wapenhandelaar die actief met de Iraanse regering heeft samengewerkt om haar militaire goederen te leveren". Speurders zijn ook op zoek naar de Iraniër Dara Fatouhi, die net als Monsieur in Frankrijk woonde en deelnam aan de wapensmokkel.

Beide mannen worden beschuldigd van samenzwering, witwassen van geld, smokkel en onwettige wapenuitvoer. Monsieur pleit onschuldig en zal nu moeten verschijnen voor een rechter in Alabama. Volgens het communiqué gaat het om zeer ervaren wapenhandelaars die al enige tijd zaken doen met het Iraanse regime.

"De veldmaarschalk"

Hij wordt nu aangehouden op verdenking van het uitvoeren van onderdelen van een F5-gevechtsvliegtuig. Monsieur zou een paar maanden geleden contacten hebben gelegd met een Amerikaan die undercover werkte. In juli werd de deal dan afgerond, toen Monsieur en Fatouhi betaalden.

Monsieur werd al eerder genoemd in een rapport van een mensenrechtenorganisatie die hem beschuldigt betrokken te zijn in talloze deals met wapens in conflictgebieden. In het wereldje zou zijn bijnaam de "veldmaarschalk" zijn.
De Northrop F5 is een Amerikaans gevechtsvliegtuig uit de jaren 60. De Iraanse luchtmacht vliegt met een 60-tal F5's uit de periode dat de sjah nog aan de macht was.