Koning vaart rond in nieuw jacht

do 13/08/2009 - 07:52 De koning heeft een nieuw luxejacht gekocht ter waarde van 4,6 miljoen euro. Dat gebeurde al een tijdje geleden, maar raakte pas nu bekend en staat in de kranten.
Posillipo
Albert II zou zijn oog hebben laten vallen op een nieuw jacht, de Technema van de werf Rizzardi. De koning zou het vaartuig, 27 meter lang, zelf hebben betaald. De aankoop is wel opvallend, want 2 jaar geleden kocht de vorst nog een Quatuor voor 1,5 miljoen euro. Die boot staat nu te koop.
Posillipo
Volgens het Paleis is de aankoop een privé-aangelegenheid en werd er daarom niet over gecommuniceerd. "Het jacht is ook de enige plaats waar hij echt privacy geniet", zegt woordvoerder Pierre-Emmanuel De Bauw in Het Laatste Nieuws. "Hij moet er ook geregeld andere staatshoofden ontvangen die hem ook hebben uitgenodigd voor een bezoek op hun boot. Hij kan ze dan moeilijk op een roestbak ontvangen."

De N-VA heeft in elk geval kritiek op de aankoop van de vorst. "De aankoop rijmt niet met de toespraak van de koning op 21 juli", zegt Kamerlid Ben Weyts. "Daarin had hij het onder meer over meer ethiek en minder materialisme."