Contact met verhuurder? Vastgoedmakelaars vragen steeds vaker voorschot van huurders

Vastgoedmakelaars vragen alsmaar vaker een voorschot aan kandidaat-huurders om hen in contact te brengen met een verhuurder. Dat schrijft De Standaard. Het bedrag kan oplopen tot 500 euro, zegt het Vlaams Huurdersplatform.

Het wordt kandidaat-huurders niet makkelijk gemaakt om een goede woning te vinden. Een vastgoedkantoor vraagt vaak een inkomensbewijs van de laatste 3 maanden en identiteitspapieren.

Maar nu gaan sommige makelaars nog verder. Ze vragen een voorschot aan de kandidaat-huurder. Wie dat niet wil of kan betalen, krijgt de verhuurder zelfs niet eens te zien. "De bedragen variëren van 200 tot 500 euro," zegt Joy Verstichele van het Vlaams Huurdersplatform. "Ik vraag me af of dat wel te rijmen valt met het grondrecht op wonen."

Kandidaat-huurders in de problemen

"Verschillende huurdersbonden hebben al gesignaleerd dat kandidaat-huurders daardoor in de problemen komen," zegt Verstichele.

"Ze zitten met de handen in het haar. Ten eerste moeten ze dat voorschot kunnen ophoesten. Ten tweede bemoeilijkt dat hun verdere zoektocht, want het bedrag staat geblokkeerd. Als ze intussen toch een ander huis vinden, riskeren ze dat voorschot te verliezen," waarschuwt Verstichele.

Dringend overleg nodig op Vlaams niveau

Verstichele wil dat Vlaams minister van wonen Liesbeth Homans (N-VA) en federaal minister van consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) dringend overleg plegen om tot een oplossing te komen.

"Misschien moet het consumentenrecht of het woningrecht aangepast worden om kandidaat-huurders meer zekerheid te bieden. Wij verwachten in ieder geval een sluitende oplossing."

Wettelijk geregeld

De CIB, de Confederatie van Immobiliënberoepen, zegt dat vastgoedmakelaars wel een voorschot kunnen vragen van een kandidaat-huurder als er een eenzijdige huurbelofte wordt ondertekend. Dat is een schriftelijke verklaring waarin de kandidaat-huurder zich ertoe verbindt om het pand te huren.

Die eenzijdige huurbelofte is wettelijk geregeld. Ze is in het leven geroepen om het zogenoemde shoppen van huurders tegen te gaan. Het moet hen ertoe aanzetten om niet te lichtzinnig te beslissen als ze een pand willen huren.

Wordt de huurovereenkomst achteraf effectief getekend, dan kan het geld van het voorschot gebruikt worden als huurwaarborg of als deel van het huurgeld. Komt er geen huurovereenkomst ondertekend, omdat de verhuurder niet akkoord gaat, dan krijgt de kandidaat-huurder de gestorte som terug.

Gaat de huurovereenkomst niet door omdat de kandidaat-huurder zijn eenzijdige belofte verbreekt, dan kan hij zijn geld kwijt zijn. De waarborg, of een deel daarvan, wordt dan ingehouden als een schadevergoeding voor de verhuurder.

Meest gelezen