Kinderwenshuizen op zoek naar begeleiders

De Vlaamse kinderwenshuizen gaan uitbreiden en zoeken daarvoor extra begeleiders. Koppels kunnen bij de kinderwenshuizen terecht voor psychologische begeleiding als ze moeilijkheden ondervinden bij het krijgen van een kind. De nood aan emotionele zorg bij ouders bij wie een zwangerschap niet of moeilijk lukt, blijkt erg groot.

Anderhalf jaar geleden opende in Diest het eerste kinderwenshuis. Ondertussen is er minstens één kinderwenshuis in elke provincie. Vlaams-Brabant telt er twee, een in Diest en één in Zemst. Dat komt omdat de afstand tussen beide kinderwenshuizen veel te groot bleek.

De kinderwenshuizen geven koppels de nodige emotionele nazorg als ze moeite ondervinden met zwanger worden, te maken krijgen met een miskraam. Koppels kunnen er ook terecht als ze vragen hebben over hun kinderwens. Volgens Shanti Van Genechten, één van de oprichters van de kinderwenshuizen krijgen de meeste koppels medische begeleiding, maar de emotionele zorg wordt vaak vergeten terwijl het even belangrijk is. “Mensen kunnen vaak nergens terecht met hun vragen en zorgen, daarom werden de kinderwenshuizen opgericht. Opgeleide psychologen, vroedvrouwen en andere begeleiders helpen de koppels zo goed mogelijk”, zegt Van Genechten.

Samen met professor Lode Godderis (KUL/IDEWE) zette Shanti Van Genechten de eerste stappen om emotionele zorg te verlenen voor koppels die hier nood aan hebben. “Ik merkte dat de nood hoog was. Ik schreef er mijn eindwerk over en daarna ben ik bij mij, 7 jaar geleden, thuis begonnen om mensen te ontvangen. Achteraf hebben we zelf iets moeten bouwen. Nu mogen we dat inbedden in het Huis van het Kind. Ik vind het belangrijk dat hier genoeg aandacht aan wordt besteed, want ik ben zelf een kind van wensouders en weet dus dat dit emotioneel heel moeilijk kan zijn”, zegt Van Genechten.

Vandaag waren ze bij de kinderwenshuizen op zoek naar extra bemanning. ”We kregen heel wat sollicitatiebrieven en nodigden een tiental mensen uit. Eigenlijk hebben we zo veel mogelijk zorgverleners uit Vlaanderen nodig, want we willen ons netwerk uitbreiden. Het is vooral heel belangrijk dat we koppels kunnen verwijzen naar zelfstandige psychologen of vroedvrouwen die we kennen en hebben opgeleid en die dicht in de buurt wonen van de koppels. Dan kunnen de mensen die zorg nodig hebben of wensen, sneller terecht bij deze specialisten, want niet iedereen woont dicht bij zo’n kinderwenshuis”, geeft Shanti nog mee.

Op termijn willen ze ook uitbreiden en meer kinderwenshuizen per provincie lanceren. Ook in Wallonië. “Maar nu willen we eerst zorgen dat alles goed verloopt in de kinderwenshuizen die al bestaan in Vlaanderen. Er zijn ook gemeenten die vragende partij zijn naar zo’n kinderwenshuis” aldus Shanti. 

Meest gelezen