Besmettelijke infectieziekte hepatitis A in opmars in Vlaanderen.

De besmettelijke infectieziekte hepatitis A is aan een opmars bezig in Vlaanderen. Op dit ogenblik zijn al 230 gevallen gemeld bij het Agentschap Zorg en Gezondheid. Dat zijn er twee keer zoveel als in de voorbije twee jaar samen. De uitbraak van de ziekte doet zich vooral voor bij homomannen.
BELGA/WAEM(
Een vaccin tegen hepatitis A.

De cijfers liegen er niet om. In 2015 en 2016 kwamen er respectievelijk 61 en 66 meldingen van hepatitis A binnen bij het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid. De eerste 6 maanden van dit jaar alleen al zijn het er 230, twee keer zoveel dus als in de voorbije 2 jaar samen.

"We stellen inderdaad sinds begin dit jaar een uitbraak vast van deze leverinfectieziekte, die veroorzaakt wordt door een zeer besmettelijk virus in de stoelgang", vertelt Dokter Dirk Wildemeersch van het Agentschap aan VRT-nieuws.

Vooral homomannen worden getroffen door de ziekte, zo blijkt. "Zij lopen door de aard van hun seksuele contacten meer risico om besmet te geraken want hepatitis A is een ziekte die overgedragen wordt door kleine deeltjes stoelgang die in de mond terecht komen en die langs die kant een besmetting gaan veroorzaken."

Internationaal fenomeen

Maar niet alleen in Vlaanderen neemt het aantal patiënten met hepatitis A toe, ook in andere landen is dat het geval, zegt Wildemeersch: "We zien ook in Nederland bijvoorbeeld een stijging, we zien in Spanje heel wat gevallen. Ziektes stoppen uiteraard niet aan de grens; en binnen de gemeenschap van mannen die seks hebben met mannen zijn er uiteraard ook heel wat internationale contacten, ook met de gayprides en dergelijke, en dus is verspreiding over de landsgrenzen heen heel normaal."

Symptomen

Wie besmet is met hepatitis A voelt zich meestal misselijk, heeft wat koorts en buikklachten. Na 1 week komt er vaak geelzucht bij, waarbij de huid wat geel verkleurt en ook het wit van het oog geel wordt. Andere symptomen zijn donkere urine en een stoelgang die licht verkleurd is.

Maar vervelend is dat men al een week besmet kan zijn zonder het te beseffen, want pas na 1 week treedt de geelzucht op.

Preventie

Belangrijk is dus dat u zich beschermt tegen de ziekte en dat kan heel eenvoudig, zegt Wildemeersch, door u te laten vaccineren. Veilig vrijen alleen is niet voldoende, want condooms kunnen ook aan de buitenkant besmet zijn en bieden dus geen bescherming tegen de ziekte.

Dat vrijen met condoom niet voldoende is bevestigt ook Boris Cruyssaert van Sensoa, dat actief campagne voert tegen hepatitis in de homogemeenschap. "Ook een goede handhygiëne is belangrijk."

Ook Sensoa raadt homomannen zeer sterk aan om zich te laten vaccineren tegen hepatitis A. "Zelfs als je denkt dat je al besmet bent geraakt, is het nog zinvol. Als je er snel bij bent, kan een vaccinatie de ziekte nog tegenhouden", aldus Cruyssaert. "En huisgenoten van mensen die hepatitis A hebben opgelopen laten zich ook het best vaccineren, omdat het zo besmettelijk is. Ook via het bestek, kranen of door gemeenschappelijk gebruik van een toilet, kan het overgedragen worden.”

Meest gelezen