"Reischeques voor niet-zieke werknemers is discriminerend"

Mooi meegenomen voor het personeel van het Oost-Vlaamse bedrijf B&A Technics. Hun baas verloot 2 reischeques ter waarde van 1.500 euro. Alleen … wie wil meedoen mag in de voorbije 2 maanden geen dag afwezig zijn geweest wegens ziekte. Specialisten vinden dit in strijd met de antidiscriminatiewet.

De zaakvoerder van het bedrijf uit Haaltert organiseert regelmatig een tombola. Geschenken die het bedrijf krijgt van leveranciers of bij de aankoop van producten, zoals flessen drank, koffiezetapparaten, een weekendje uit of een gsm, … worden verloot onder de werknemers die niet ziek zijn. Met de vakantieperiode voor de deur, mocht het deze keer iets groters zijn. 2 vakantiecheques ter waarde van 1.500 euro. Eén winnaar voor de periode mei-juni en één voor juni-juli. Alle werknemers die in die 2 maanden geen dag ziek thuis waren gebleven, mogen aan de tombola deelnemen. Maar daar blijft het niet bij. Wie in 12 maanden maximaal 2 dagen ziek thuis blijft, krijgt ook opslag: 25 cent per uur.

Minder zieken en afwezigen

“De bedoeling is om minder zieken en afwezigen te hebben”, zegt bedrijfsleider Bart Vanderstraeten. Zijn bedrijf stuurt technici uit in ondersteuning naar diverse bedrijven. “Het is problematisch als er bij goed weer mensen gewoon thuis blijven. Zeker in vakantieperiodes hebben we geen reservetechnici die kunnen inspringen. Als we een klant niet kunnen helpen, is die ook ontevreden”.

Zijn collega Timothy Persoons treedt hem bij: “In tijden van festivals en sportevenementen zijn er mensen die op donderdagen, vrijdagen of maandagen eerder afwezig zullen zijn. Vaak waren dat vroeger dezelfde mensen. Maar sinds het systeem er gekomen is, moeten we vaststellen dat dat veel verminderd is”.

Discriminatie

Je werknemers belonen is een nobele gedachte, maar niet volgens verschillende experts. “De discriminatiewet verbiedt discriminatie op basis van de gezondheidstoestand van de werknemer. En hier wordt duidelijk een onderscheid gemaakt tussen een zieke werknemers en gezonde werknemers. Er wordt een beloning aan gekoppeld en de wetgeving verbiedt dat zeer duidelijk. Als die onderneming het ziekteverzuim wil terugdringen, dat is een legitiem doel, maar hij mag dat niet op individueel niveau doen”, zegt Piet Van Den Bergh specialist arbeidsrecht van het ACV.

Ook Frank Hendrickx, professor arbeidsrechts aan de KUL heeft zijn twijfels. "Gezondheid en ziekteverleden zijn beschermd in de antidiscriminatiewetgeving. Wil men er een voor- of een nadeel aan koppelen, zal men een legitiem doel moeten hebben, maar het moet ook een maatregel zijn die passend en noodzakelijk is. Ik vermoed dat wat hier gebeurt, deze test niet zal doorstaan".

Geen verstandig preventiebeleid

Maar er is nog een argument om dergelijke acties niet op touw te zetten. “Het is niet verstandig vanuit een preventiebeleid”, zegt Herman Fonck van het ACV. “Eigenlijk lok je uit dat zieke mensen toch komen werken, met alle gevolgen. Ze kunnen ook andere collega’s besmetten waardoor je veel meer zieke collega’s krijgt. Vaak komen zieke mensen ook werken en leveren niet de gewenste kwaliteit, met fouten in de productie en ontevreden klanten”.

Tegen de wet en niet verstandig, het zal de eerste winnaar van de vakantiecheque niet veel kunnen schelen. Hij bekijkt nog naar waar de reis zal gaan..

Meest gelezen