"Ga met ziek kind meteen naar een pediater en niet naar de huisarts"

Ouders gaan met een ziek kind beter meteen naar een kinderarts en niet naar een huisarts. Dat zegt de Belgische Academie voor Kindergeneeskunde. Volgens de academie hebben veel huisartsen te weinig ervaring met het behandelen van kinderen en stellen ze daardoor niet altijd de juiste diagnose.
Cedric Hatto

In België kan je voor de eerstelijns kindergeneeskunde terecht bij zowel de huisartsen als de kinderartsen. “Maar het overgrote deel van de huisartsen heeft te weinig contact met kinderen en dus te weinig ervaring met het onderzoeken van vooral kleine kinderen”, zegt dokter Yvan Vandenplas, voorzitter van de Belgische Academie voor Kindergeneeskunde. En dat heeft gevolgen.

“Door een gebrek aan ervaring zijn die huisartsen minder adequaat in het stellen van diagnoses. Ze zijn onzekerder en meer geneigd bijkomende onderzoeken te vragen of meer onnodige behandelingen op te starten. Hoewel raadplegingen bij een huisarts goedkoper zijn dan bij een specialist (bij een huisarts betaal je 4 of 6 euro remgeld, bij een kinderarts 12 euro), komt een bezoek aan de huisarts uiteindelijk duurder uit."

Meer aandacht voor kindergeneeskunde tijdens de opleiding

De kinderartsen erkennen wel dat de huisartsen een hulp kunnen zijn. “Maar dan moet er in de opleidingen meer aandacht komen voor kindergeneeskunde”, ijvert dokter Vandenplas. “De specialisatie voor huisartsen duurt 3 jaren. In de lijn met wat de 'European Academi of Pediatrics' voorstelt, moet 1 van die 3 jaren gefocust zijn op de kindergeneeskunde. Bijvoorbeeld door een stage van 1 jaar op de afdeling pediatrie in een ziekenhuis. Zeker voor die huisartsen die zich dan op de eerstelijnszorg voor kinderen willen toeleggen.”

Meest gelezen