De Lijn: "Zeker in de steden weinig bus- en tramverkeer. Het ziet er absoluut niet goed uit"

De vakbonden bij De Lijn hebben hun leden opgeroepen om vanaf vanochtend tot en met maandagavond het werk neer te leggen. Ze protesteren tegen het uitblijven van een beloofde loonsverhoging. "Het ziet er absoluut niet goed uit. In Antwerpen rijdt slechts 15 procent van de bus- en tramchauffeurs uit. Dat beeld zien we in alle provincies een beetje terugkomen", legt Astrid Hulhoven van De Lijn de situatie uit.

Het is goed mogelijk dat u de komende uren en dagen hinder ondervindt als u een bus of tram wil nemen. De vakbonden organiseren een gezamenlijke vakbondsactie. Ze roepen hun leden op om de komende vier dagen ten minste 1 dag het werk neer te leggen. Voor vandaag ziet het er alvast niet zo goed uit.

"In Antwerpen-stad is slechts 15 procent van de bus- en tramchauffeurs uitgereden. Je kan zeggen dat zogoed als geen enkele bus of tram rijdt. In het noorden van de provincie rijdt ook maar 1 op de 3 en in de rest van de provincie de helft. Dat beeld zien we in alle provincies een beetje terugkomen. Zeker in de steden gaat het slecht. Heel weinig aanbod", zuchtte Hulhoven vanochtend.

En het openbaar vervoer blijft ook vanmiddag zwaar verstoord. In heel West-Vlaanderen rijdt maar 10 procent van bussen en trams. Minder dan de helft van de kusttrams rijdt. Ook in Limburg rijdt slechts de helft van de bussen en is er vooral hinder in steden. De Lijn raadt aan om haar website te raadplegen en alvast een alternatief te zien.

Hoe zit het met de bussen naar Rock Werchter eigenlijk? De pendelbussen voor Werchter rijden zoals voorzien. "Wij werken daarvoor met vrijwilligers. De vakbonden hebben beloofd die niet tegen te houden", aldus Hulhoven.

Discussie gaat over een loonsverhoging

De vakbonden zijn ontevreden over een loonsverhoging die beloofd was. "We hebben een loonsverhoging gevraagd van 1,1 procent, waar we volgens de beheersovereenkomst ook recht op hebben", liet Rita Coeck van de socialistische vakbond ACOD eerder deze week optekenen. "Maandenlang hebben daarover in alle rust met de directie overlegd, maar nu horen we dat die alleen maar een loonsverhoging wil doorvoeren als we ook andere maatregelen aannemen. En die maatregelen zullen het personeel veel meer kosten dan de loonsverhoging van 1,1 procent ooit zal opbrengen."

Roger Kesteloot, gedelegeerd bestuurder van De Lijn, stelt dat er gewoonweg geen geld is voor een loonsverhoging. "Ik moet rekening houden met de budgettaire context", stelt hij. "Dat had moeten begroot worden. We eisen tevens werkzekerheid en die kan ook niet gegeven worden", zegt Coeck.

De directie van De Lijn is niet te spreken over de vakbondsacties tot maandag. Ze betreurt de "kortzichtige" actie van de vakbonden.

Meest gelezen