Leve de airco bij zomerse hitte, maar hoe ongezond is dat voor ons lichaam?

Dag 5 van de hittegolf in ons land doet de Belg collectief naar verkoeling zoeken. Op de werkvloer en in de auto draait de airconditioning overuren. Maar is dat wel gezond? En hoe gebruik je een aircosysteem best?
© © Eye Ubiquitous - creative.belgaimage.be

Via airconditioning wordt de luchtkwaliteit en de temperatuur in binnenruimtes gereguleerd. De bedoeling is om de temperatuur en luchtvochtigheid constant te houden, ongeacht de weersomstandigheden. Elk airconditioningssysteem heeft ook een filter die de lucht zuivert. Die filter moet regelmatig gereinigd worden, en daar knelt het schoentje vaak.

"Airconditioning is in principe helemaal niet ongezond. Bij heel warm weer is het voor bijvoorbeeld ouderen en zieken zelfs nuttig en aangewezen om de nadelen van de hitte te beperken", zegt Benoit Nemery, toxicoloog en longspecialist (KU Leuven). "Maar we zien dat sommige mensen ongemakken ervaren wanneer de lucht te sterk wordt afgekoeld, of als de filters van de aircotoestellen vuil zijn. Dan worden stof en bacteriën lustig in het rond geblazen, met irritatie van de luchtwegen of ademhalingsproblemen tot gevolg. Ook astmapatiënten of mensen met een allergie ondervinden daar last van."

© Elsa Dillon / Juicy Images

"Ofwel nadelen van hitte dragen, ofwel die van airco"

Dokter Peter Hellings, als neus-keel-oorarts verbonden aan Gasthuisberg in Leuven, ziet in zijn praktijk heel wat mensen met fysieke klachten uitgelokt door airco. "Vooral de grote temperatuurverschillen lokken luchtwegenproblemen uit. Van een koel bureau en een gekoelde wagen zo de tropische buitenlucht instappen: dat is niet gezond. Wie al last heeft van ontstekingen van de bovenste of onderste luchtwegen, krijgt bijkomende klachten als je lang in een aircokoele omgeving vertoeft."

Welke nadelige effecten heeft airconditioning op ons lichaam? "De vaakst voorkomende klachten zijn neusverstopping, hoofdpijn, keelpijn of stemproblemen. Let wel: airco versterkt bestaande klachten. Maar als je weet dat ongeveer één op de drie Belgen worstelt met een allergie, dan is er een grote potentiële doelgroep voor verwante aircoklachten. Vooral hooikoortspatiënten, of mensen met chronische sinusitis of allergie aan pollen of huisstofmijt kijken maar beter uit."

Een gouden oplossing is er niet echt. "Het is kiezen tussen de pest en de cholera: ofwel zorg je met airco voor een streepje verkoeling, en neem je eventuele ongemakken erbij, ofwel is het zweten door de zomerse hitte", aldus nog dokter Hellings.

Enkele tips voor het gebruik van je airco

  • Beperk het temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Een verschil van meer dan 7 graden is echt niet aangewezen. "Het zijn vooral die temperatuurschommelingen die klachten aan de luchtwegen veroorzaken. Zet je airco dus niet té koud, ook al is het tropisch warm buiten", zegt dokter Hellings.
  • Denk eraan om geregeld de filter van je airco te reinigen. "Anders verspreid je stof, bacteriën en vuiligheid. Al is het natuurlijk niet evident om te weten wanneer een filter op kantoor of in je wagen moet gereinigd worden."
  • Richt de blazers in de auto niet rechtstreeks op je gezicht, ook al zorgt dat voor verkoeling. "Op die manier laat je eventuele bacteriën rechtstreeks los op de slijmvliezen in je neus en mond. Dat verhoogt ook de kans op oogirritatie."
  • Als je vertrekt in een hete auto die in de zon heeft gestaan, zet dan even de ramen open voor je de airco inschakelt. Op die manier laat je frissere binnenlucht binnen, en dat is gezonder en beter voor de circulatie.
  • Om de temperatuurschok tussen binnen en buiten te verkleinen schakel je de airco best al enkele minuten uit voor je met de auto je eindbestemming bereikt. Zo is de overgang tussen fris en warm voor je lichaam minder zwaar.

Meest gelezen