Vijf vragen over het waterverbod

Wegens de droogte heeft Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) beslist om de verspilling van leidingwater te verbieden. Maar wat houdt dit precies in?
© E. Teister - creative.belgaimage.be

1. Wat is het precies?

Doordat het de laatste dagen zo droog is, heeft Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) beslist dat er geen drinkwater meer verspild mag worden. Dus het gebruik van leidingwater voor bijvoorbeeld het besproeien van een gazon, een tuin, een voetbalveld, het wassen van een auto, aanhangwagen of oplegger, of het vullen van een zwembad, een plonsbad, een vijver of een fontein is verboden.

Verder mogen straten, stoepen, voetpaden en riolen niet gereinigd worden met kraantjeswater, net zoals daken, gevels, tenten, luifels en sportterreinen.

Volgens minister Schauvliege is er op dit moment geen acuut probleem, maar is het wel zo dat het verbruik van drinkwater de afgelopen dagen met 40 procent is gestegen. Het verbod komt er om te voorkomen dat we de volgende dagen in de problemen geraken.

2. Wanneer gaat het in?

Het verbod is vannacht om middernacht ingegaan. 

Hoe lang het verbod zal duren, kan minister Schauvliege jammer genoeg niet voorspellen, zei ze in "Villa politica". Ze hoopt dat het snel een beetje regent, zodat de voorraad kan aangevuld worden. 

Haar diensten volgen de situatie op de voet, en op basis van het waterverbruik, zoals gezegd is er momenteel een piek van 40 procent meer verbruik, en op basis van de droogte buiten, zal de situatie van dag op dag bekeken worden.

3. Heeft het zin om vandaag nog mijn auto te wassen?

Vandaag gaat het verbod nog niet in, maar dat betekent volgens de minister niet dat we nu nog volop water moeten verbruiken. “Het is belangrijk dat we daar verstandig mee omgaan. Dat is in het voordeel van mensen. We doen dit niet om mensen te pesten of te plagen, maar vooral om er voor te zorgen dat er veilig en goed kraantjeswater voor iedereen is."

"Het verbod geldt enkel voor drinkwater dus iemand die zijn zwembadje wil vullen met ander water kan dat wel nog altijd doen. Het is vooral belangrijk dat we ons gezond verstand gebruiken en spaarzaam omgaan met het verbruik van kostbaar water”. Met andere woorden: met water uit je regen- of grondwaterput (als die nog niet droog staat tenminste) kan je wel je auto wassen.

Voor wie?

Het waterverspillingsverbod geldt voor Vlaanderen, in Brussel is er geen verbod van kracht. In Vlaanderen geldt het voor iedereen, dus naast particulieren mogen ook  landbouwers of industrieën geen leidingwater meer verspillen. Dat wil zeggen dat ze geen leidingwater meer mogen gebruiken "voor doeleinden die niet absoluut noodzakelijk zijn voor het personeel, het productieproces of de bedrijfsactiviteiten".

Gespecialiseerde bedrijven mogen wel nog hun normale activiteiten uitoefenen, in de gevallen waarin bijvoorbeeld het afspuiten van motorvoertuigen in de regelgeving of vergunning is opgelegd. Carwashbedrijven zullen dus hun activiteiten kunnen voortzetten.

Het verbod geldt enkel voor leidingwater en dus niet voor wie put- of regenwater gebruikt, of water oppompt uit zijn eigen vijver.

Wat zijn de straffen?

Volgens minister Schauvliege is het niet de bedoeling dat mensen massaal worden beboet. Het verbod is wel afdwingbaar en er kunnen bij overtredingen processen-verbaal worden opgesteld. De minister wijst er op dat bij eerdere gelegenheden waar er een verbod was om drinkwater te verspillen, er ook effectief pv's uitgeschreven zijn.

De minister rekent erop dat de bevolking in de eerste plaats haar gezond verstand gebruikt en niet onnodig kostbaar water verbruikt.

Meest gelezen