Boetes tot 1.600 euro voor landbouwers die illegaal water oppompen in West-Vlaanderen

Tientallen landbouwers werden betrapt toen ze afgelopen weekend water aan het oppompen waren uit de IJzer of bijrivieren in West-Vlaanderen. Ook al is er een verbod van de gouverneur. De politiezone Polder zal boetes uitschrijven aan landbouwers die ondanks het verbod water oppompen uit de IJzer. Die boetes kunnen aardig oplopen.

Door de aanhoudende droogte zien vele boeren zich genoodzaakt om hun gewassen water te geven. In West-Vlaanderen mochten boeren dat tot voor kort met water uit de IJzer. Maar dat werd vorige week verboden. 

Toch bleven boeren water oppompen, stelde de politie afgelopen weekend vast. Vandaag is beslist om hen ook te beboeten. "We beginnen ontradend en bemiddelend maar voor de diehards die eigenwijs wil optreden, daarvoor gaan we een proces-verbaal opstellen" zegt korpschef Johan Geeraert. De gevangenisstraffen kunnen variëren van 8 tot 14 dagen en ook een geldboete die kan oplopen tot 1.600 euro. 

Uitbreiding volledige IJzerbekken

De maatregel voor de vier polders en IJzerbekken wordt uitgebreid naar het volledige IJzerbekken. Er zal dus geen water meer mogen opgepompt worden uit de waterlopen voor het beregenen van akkers.

In heel West-Vlaanderen mag er ook geen water meer gebruikt worden voor het beregenen van sportterreinen, golfterreinen en eventueel motorcrossterreinen.

"Te vroeg om te spreken van een ramp"

De Boerenbond vreest dat de Belgische boeren, en dan vooral de West-Vlaamse, veel schade zullen lijden door de aanhoudende droogte. 

"Het is te vroeg om te spreken over een algemene ramp voor de sector maar het is wel duidelijk dat in sommige streken grote oogstverliezen in specifieke teelten onvermijdelijk zijn. "

In het vroege voorjaar konden de boeren nog van de droogte profiteren, want dat maakte het gemakkelijk om te ploegen, bemesten, zaaien en te planten. 

Maar nu het al maanden niet meer geregend heeft, dreigt de oogst van groenten die in de volle grond (aardappelen, bloemkolen, spinazie, uien, wortelen,...) staat grotendeels te mislukken. Die zouden nu geoogst moeten worden, maar doordat ze amper water hebben gehad, hebben ze niet kunnen groeien.

De Boerenbond kan de schade nu nog niet inschatten en hoopt dat het binnenkort toch nog regent, zodat de schade deels beperkt kan worden. 

Meer info?

Vanaf dinsdag lanceert de provincie West-Vlaanderen een website. Op west-vlaanderen.be/waterschaarste krijg je een overzicht waarop alle maatregelen tegen de droogte opgelijst staan.
 

Meest gelezen