Het is kurkdroog buiten: 10 gouden tips om kostbaar water te besparen

Het is al lange tijd warm en droog in ons land, en ook de komende week blijft dat zo. Goed nieuws voor wie houdt van lange, hete zomers, minder goed nieuws voor hooikoortslijders en blokkende studenten. Ook voor onze drinkwatervoorraad is die aanhoudende droogte geen goed nieuws. Er dreigt niet meteen een tekort, maar het kan geen kwaad om ons waterverbruik in de gaten te houden. Hierbij alvast 10 nuttige tips.
GODONG / BSIP

Binnenshuis

  • Laat de kraan niet openstaan terwijl je je handen wast of tanden poetst. Draai de kraan van de douche ook even dicht als je je lichaam of haren inzeept. Lijkt evident, maar het scheelt een serieuze slok op de borrel.
  • Neem een douche in plaats van een bad. De gemiddelde douche verbruikt 40 liter water, in een bad gaat 120 tot 150 liter water. Als je echter lang doucht, om wat af te koelen bij warme temperaturen, dan ondermijn je natuurlijk die besparingsoperatie.
  • Doe pas de was als je een goedgevulde machine met vuil wasgoed hebt verzameld. Hetzelfde geldt voor je vaatwasser: laat die pas draaien als je hem goed gevuld hebt. Een vaatwasser verbruikt gemiddeld 20 liter water per beurt, een wasmachine gemiddeld 60 liter per beurt. Hoe lager de temperatuur van het wasprogramma, hoe lager ook het energieverbruik.
  • Hergebruik water in het huishouden waar mogelijk. Zo kan kookwater perfect dienen om soep van te maken. Wie een droogkast heeft met een waterreservoir, kan het water dat daarin terechtkomt gebruiken om mee te strijken, of je kamerplanten mee te gieten.
  • Laat lekkende kranen of defecte spoelbakken van toiletten tijdig herstellen. Via een lekkende waterkraan spoelt er al snel 4 liter water per uur weg, bij een dunne waterstraal loopt dat op tot 16 liter per uur. Een defecte doorspoelbak verspilt 25 liter water per uur. Overweeg een spaarknop op het toilet, of een waterbesparende douchekop.

Buitenshuis

  • Hark de droge grond in je tuin eens om. Dat heeft hetzelfde effect als twee grondige sproeibeurten. Het doorbreken van de harde grondlaag doet wonderen voor de bodem, want het houdt de grond luchtig en vochtig. En op die manier ga je onkruid tegen: twee vliegen in een klap.
  • Wie bij zomerse temperaturen zijn auto een beurt wil geven, kies beter voor een emmer en spons in plaats dan voor de tuinslang, die tot 2.000 liter per uur aanlevert. Via emmers die je zelf moeten vullen, heb je meer controle over je waterverbruik.
  • Sproei de tuin beter één keer per week een kwartier dan elke dag 5 minuten. Opgevangen regenwater kan hier prima voor dienen. Begiet je tuin liefst op de minst warme momenten van de dag, dan verdampt het water minder snel.
  • Wanneer je een huisdier vers water geeft, gooi het oude water dan niet weg maar geef het aan de planten.
  • Wie het hoofd van zijn kinderen koel wil houden met een klein of groter zwembad in de tuin: denk goed na hoe veel water je erin doet. Hoeft het tot aan de rand gevuld te zijn, of niet? Gebruik eventueel een chloorpomp, dan moet je het zwemwater minder vaak verversen. Heb je een zwemvijver:  minimaliseer dan het aantal fonteinen en watervallen. Die installaties doen meer water verdampen.

(bron: De Watergroep, Flipit.com)

Meest gelezen