Child Focus waarschuwt voor sexting na zelfdoding tiener

In Appelterre, een deelgemeente van Ninove heeft een jongen van 15 zichzelf gisterenavond van het leven beroofd. Het parket van Dendermonde onderzoekt de feiten en wat de aanleiding was voor het drama. Vlak voor zijn dood zou er een naaktfoto van de jongen verspreid zijn via sociale media.
This content is subject to copyright.

De jongen kwam gisteravond om het leven. Volgens het parket zijn er sterke aanwijzingen dat het om een wanhoopsdaad gaat. Het is nog onbekend wat de redenen daarvoor zijn. Opvallend is wel dat er kort voor zijn dood een naaktfoto van de jongen zou zijn verspreid via sociale media. Het is onbekend wie de foto van die jongen gepost heeft.

De school van de jongen kan niet bevestigen dat een naaktfoto de aanleiding zou zijn voor zijn dood. “Op dit ogenblik is de school vooral bezig met de opvang van de leerlingen”, zegt Marijke Van Bogaert van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. “De medescholieren krijgen de kans om hun verhaal te doen, en we voorzien extra begeleiding. Er is ook een stille ruimte gecreëerd waar de leerlingen terecht kunnen, als ze er nood aan hebben. Bovendien zitten we bij het begin van de examens. Het is dus belangrijk dat de leerlingen ondersteuning krijgen.”

Vorig jaar 123 klachten over sexting bij Child Focus

Sexting (sex+texting), het delen van naaktfoto’s via sociale media, komt vaak voor. Volgens recent onderzoek heeft 8 procent van de 12- tot 18-jarigen de voorbije maanden een seksueel getinte foto van zichzelf verstuurd. Op zich maakt dat volgens onderzoekers deel uit van de seksuele ontwikkeling van jongeren. Maar geregeld belanden die foto’s ook bij mensen voor wie ze niet bedoeld waren. Want 25 procent van de jongeren zegt dat ze al eens zo’n foto ontvangen hebben – tegenover de 8 procent die er al eentje verstuurde. En zo komen steeds meer jongeren in de problemen.

Child Focus ontving vorig jaar 123 klachten over sexting. “Als je een beeld maakt, een foto of een video, en je deelt dat ergens, dan bestaat altijd het risico dat dat beeld ergens blijft hangen en verder gedeeld kan worden – ook op Snapchat, waarvan iedereen denkt dat de foto verdwijnt. Dus deel nooit beelden die je bijvoorbeeld niet met je oma zou delen. Als je dan toch pikante beelden maakt, zorg dan dat je gezicht er niet op staat, zodat je niet herkenbaar bent.”

Toevallig lopen er op dit ogenblik twee theaterstukken over de gevaren van sexting: “Seks thing” en “#gekraaktdooreigennaakt”.

De Zelfmoordlijn benadrukt dat zelfmoord erg complex is, en dat er nooit één enkele reden is waarom iemand uit het leven stapt. Ook als er een duidelijke aanleiding lijkt te zijn, dan zit daar altijd een geheel van redenen en oorzaken achter, benadrukt de Zelfmoordlijn.

VRT Nieuws wil antwoorden bieden

Het Vlaamse Expertisecentrum riep de media op om niet te berichten over de zelfdoding van de 15-jarige jongen, om kopieergedrag te voorkomen. VRT Nieuws heeft de feiten gecheckt en vervolgens beslist om het bericht toch te brengen, op een genuanceerde manier en met voldoende omkadering. Het nieuws circuleert al de hele dag, en sexting is een maatschappelijk fenomeen dat veel vragen oproept, bij ouders én jongeren. We hopen op die vragen een antwoord te bieden, en zo te helpen vermijden dat nog meer jongeren in de problemen komen.

Zit je met vragen over zelfdoding? Neem dan contact op met de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be. Speciaal voor jongeren is er ook Awel, op 102 of www.awel.be.

Sexting: het blijft altijd ergens hangen

Meest gelezen