Kwart meer Walen verhuizen naar Vlaanderen: "Gaan dichter bij het werk wonen"

Er verhuizen steeds meer Walen naar Vlaanderen. Vorig jaar hebben 9.198 gezinnen de taalgrens overgestoken, een kwart meer dan het jaar voordien. Dat schrijft Het Belang van Limburg. De voornaamste reden is dat steeds meer Walen ook in Vlaanderen komen werken.

De tendens was jarenlang duidelijk Ć©n onveranderd. Consequent waren er meer Vlamingen die naar WalloniĆ« verhuisden dan omgekeerd. In 2015 keerde de beweging zich en waren er voor het eerst meer Vlamingen die de taalgrens overstaken dan omgekeerd. En die tendens zette zich in 2016 door, zo blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken.Ā 

Zo kozen vorig jaar 9.198 Waalse gezinnen voor een nieuwe stek in het andere deel van het land. Een kwart meer dan de 7.463 die dat in 2015 deden. En ook vanuit Brussel werd de voorbije acht jaar nooit vaker richting Vlaanderen uitgeweken.

"Daar zijn verschillende redenen voor", zegt Kristophe ThijsĀ van CIB, de Vlaamse beroepsvereniging van vastgoedmakelaars, aan VRT Nieuws. Hij benadrukt wel dat een gedetailleerde analyse - op basis van de cijfers per provincie - nog moet volgen. "Maar wellicht heeft het veel te maken met de zogenoemde woonmobiliteit. We zien dat de afgelopen jaren steeds meer Walen een job vonden in Vlaanderen. Het laatste jaar gaat het om een stijging van zo'n 23 procent. Mensen beslissen daarop om in de buurt van hun werkgever te gaan wonen om zo het fileprobleem te vermijden."

Anderzijds kunnen er ook een aantal overheidsmaatregelen meespelen, denkt Thijs. Zo betaal je in Walloniƫ nog steeds 12,5 procent registratierechten bij de aankoop van een woning, terwijl dat in Vlaanderen 5 of 10 procent is. "Al zal niemand enkel om die reden de oversteek maken."

Vlamingen naar Walloniƫ

Ter vergelijking: in 2016 trokken 7.016 Vlaamse gezinnen gingen naar Walloniƫ. Dat is weer lichtjes meer dan in 2015 (6.758), maar de dalende trend is de afgelopen jaren wel duidelijk.

Meest gelezen