"Perfect mogelijk om met pedofiele gevoelens te leven zonder feiten te plegen"

Een hulplijn voor pedofielen: in ons land is het initiatief nieuw, maar onder meer in Nederland is het al enkele jaren behoorlijk succesvol. "In Belgiƫ staat de preventie van pedoseksuele feiten nog in de kinderschoenen, maar we moeten meer inzetten op het voorkomen van daden en niet enkel op bestraffen van feiten", zegt criminologe Minne De Boeck, een van de initiatiefnemers van "Stop it now".

Uit onderzoek blijkt dat 1 tot 3 procent van de mannelijke bevolking zich seksueel aangetrokken voelt tot kinderen. "In ons land hebben dus ongeveer 40.000 mannen zulke gevoelens ooit ervaren, maar de overgrote meerderheid gaat nooit over tot seksueel kindermisbruik", vertelt De Boeck, criminologe van het Universitair Forensisch Centrum van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, in "De ochtend".

"We richten ons met dit preventieproject specifiek op het voorkomen van dat kindermisbruik. Die aandacht voor eventuele daders, voor ze feiten plegen, is relatief nieuw. Maar pedofielen lijden wel degelijk onder die gevoelens", zegt De Boeck. "Wij willen een luisterend oor bieden, en mensen volgens hun eigen verwachtingen eventueel doorverwijzen naar een behandeling of opvolgtraject."

De Boeck benadrukt dat de hulplijn zo laagdrempelig mogelijk moet zijn. "Het is aan de beller zelf om te beslissen welke stappen hij los van zijn telefoontje nog onderneemt. Het is nl. perfect mogelijk om met pedofiele gevoelens te leven. Zeker niet elke pedofiel moet doorgestuurd worden naar gespecialiseerde hulpverlening."

"Pedofilie niet hetzelfde als kindermisbruik"

De hulplijn "Stop it now" richt zich in eerste instantie op mannen die anoniem en gratis hun hart willen luchten. "Maar ook hun directe sociale omgeving kan bij ons terecht, als ze zich zorgen zouden maken over iemands gevoelens, net als professionele hulpverleners die geconfronteerd worden met pedofielen."

Een tweede bedoeling van "Stop it now" is om de beeldvorming over pedofilie bij te stellen. "In de volksmond wordt meteen de associatie met kindermisbruik gemaakt, maar dat is een misvatting. Kindermisbruik wordt zeker niet altijd gepleegd door pedofielen", legt ze uit. "Er zijn verschillende types daders. In het geval van kindermisbruik spelen uiteenlopende factoren een rol, zoals persoonlijke en anti-sociale problemen, ontwikkelingsstoornissen, een verslavingsproblematiek of de context."

Wat bij alarmerende signalen?

Bellers kunnen "Stop it now" volledig anoniem contacteren, maar wat als de hulpverleners bijzonder alarmerende signalen opvangen? "We werken inderdaad volledig anoniem en vertrouwelijk. Zelfs het telefoonnummer van de bellers is niet zichtbaar. Natuurlijk zullen onze mensen, in het geval van een noodtoestand waarbij een kind in gevaar is, dit wel melden. En dan is het aan de autoriteiten om te beslissen wat ze daarmee doen."

Onder meer in de VS, Nederland en Duitsland bestaat zo'n hulplijn al langer. "In de VS is dat initiatief opgericht door een slachtoffer van incest, met het idee om potentiƫle plegers van pedoseksuele feiten een stem te geven. Bij onze noorderburen bestaat de hulplijn sinds 2012, en gaat het aantal oproepen in stijgende lijn. Gemiddeld krijgen ze nu 60 oproepen per maand. Dat toont dat het een succes is."

In ons land krijgt een op vijf kinderen voor hun 18e verjaardag te maken met seksueel overschrijdend gedrag. Dat is ongeveer 10 procent van de minderjarige meisjes en 5 procent van de minderjarige jongens.

Maak je je zorgen over je eigen gevoelens of gedrag of maak je je zorgen over de gevoelens of het gedrag van iemand in je directe sociale omgeving?
Stop it Now! - www.stopitnow.be ā€“ 0800/200 50 - gratis, anoniem en vertrouwelijk
De hulplijn is open op: dinsdag 15u-19u, woensdag 9u30-12u30 & vrijdag 12-15 uur.Ā 
De hulplijn is ook bereikbaar via e-mail: vragen@stopitnow.be

Meest gelezen