Risicogroepen krijgen preventieve aidsremmer voortaan terugbetaald

Vanaf volgende maand zullen mensen die een hoog risico lopen op besmetting met hiv de preventieve aidsremmer Truvada terugbetaald krijgen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil zo het aantal nieuwe hiv-infecties terugdringen. Artsen zullen geval per geval bepalen wie in aanmerking komt.

De grootste risicogroepen voor een besmetting met hiv zijn mannen die seks hebben met mannen en mensen uit Afrika beneden de Sahara. Wie een hoog risico loopt op besmetting met het virus, is met Truvada beter beschermd, zo blijkt uit onderzoek.

Dokters zullen geval per geval bepalen wie Truvada terugbetaald krijgt. Die patiënten zullen per maand dan nog 12 euro uit eigen zakken moeten betalen voor de preventieve aidsremmer.

“Hiv is een zeer ernstige aandoening die levenslang gevolgen heeft voor de patiënt. Door hiv-remmers nu terug te betalen aan mensen die geen hiv hebben maar wel een hoog besmettingsrisico lopen, kunnen we heel wat nieuwe infecties vermijden", aldus minister De Block. "Het blijft natuurlijk cruciaal dat zij, net als iedereen, de nodige voorzorgsmaatregelen nemen en dat ze zich regelmatig laten testen op hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen.”

Sensoa: "Geen vrijbrief voor risicovol gedrag"

Volgens Sensoa - het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid - is de pil in elk geval geen "vrijbrief voor risicovol gedrag". "Uit buitenlandse studies blijkt dat er geen sprake is van risicocompensatie waarbij mensen meer risico gaan nemen omdat er toch een medicijn beschikbaar is", aldus Boris Cruyssaert in "De Ochtend" op Radio 1.

Sensoa vindt de terugbetaling in elk geval een goede zaak omdat de preventiemogelijkheden zo uitgebreid worden. "Mannen willen ook eens zonder condoom vrijen", klinkt het. Het expertisecentrum denkt ook niet dat de maatschappij nu extra moet betalen. "Als door het medicijn minder mensen besmet raken, ga je hen later ook niet op medicatie tegen hiv moeten zetten."

Communicatieverantwoordelijke Cruyssaert van Sensoa verduidelijkt ten slotte ook dat het niet gaat om een "morning after"-pil. "Je moet het op voorhand innemen om je te beschermen. Ofwel neem je het constant zoals vrouwen de anticonceptiepil nemen. Ofwel neem je het enkele dagen voor en na een risicocontact en dan zou je ook moeten beschermd zijn." 

Meest gelezen