Homo's mogen bloed geven als ze 12 maanden geen seks hebben gehad

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft van de federale ministerraad groen licht gekregen om een einde te maken aan de levenslange uitsluiting van homoseksuele mannen bij het geven van bloed. Seks hebben met een andere man blijft wel beschouwd worden als risicogedrag en zal een tijdelijke uitsluiting van twaalf maanden tot gevolg hebben.

"Onze prioriteit bij bloeddonatie is de veiligheid van de patiƫnt die een bloedtransfusie nodig heeft. In dit verband is seksueel risicogedrag een belangrijke factor. De seksuele geaardheid is niet van belang", zo verwoordt minister De Block het.

Het nieuwe wetsontwerp voorziet in een tijdelijke uitsluiting bij elk gedrag van de donor of zijn sekspartner dat risico's inhoudt om een seksueel overdraagbare ziekte op te lopen. Onder risicogedrag verstaat men onder meer: seks hebben met een andere man, tegen betaling, of met een partner die intraveneus of intramusculair drugs inneemt.

Concreet betekent dit dat homomannen bloed kunnen geven als ze een jaar lang geen seks gehad hebben met een andere man. Homomannen die seks hebben met een vaste partner mogen dus ook geen bloed geven.

Volgens een onderzoek van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid is 1 op de 20 homoseksuele mannen besmet met hiv. Bij mannen die geen seks hebben met mannen is dat 1 op de 5.000.Ā 

"Uitstelperiodes bepaald door de mate van infectierisico"

Het Rode Kruis kan zich vinden in het voorstel van de minister. "Het is wetenschappelijk onderbouwd en niet discriminerend. De gehanteerde uitstelperiodes zijn identiek dezelfde voor zowel heteroseksuele als homoseksuele contacten, en worden bepaald door de mate van infectierisico van het seksueel contact. Zo worden vrouwen die seks hebben met een man uit een hoog-risicogroep ook voor Ć©Ć©n jaar uitgesloten (en vice versa)."

Voor het Rode Kruis staat de veiligheid van de patiĆ«nt die het bloed toegediend krijgt voorop. Daarom roept ze donoren op om eerlijk te zijn.Ā "Het is heel belangrijk dat de medische vragenlijst die iedere bloeddonor voor de bloedgift moet invullen dat die eerlijk en correct wordt ingevuld", zegt Ann Luyten van het Rode Kruis. "Voor elke bloedgift moet er ook gepraat worden met een arts. Het is belangrijk dat ook dit gesprek eerlijk verloopt."

Meest gelezen