Premier Michel: "Komst van Lloyd's naar België is uitstekend nieuws"

Lloyd's of London, 's werelds grootste verzekeringsmarkt, kiest Brussel voor de oprichting van zijn nieuwe Europese dochtermaatschappij. Lloyd's heeft dat bevestigd aan premier Charles Michel en aan minister van Financiën Johan Van Overtveldt. Michel en Van Overtveldt reageren opgetogen. "Uitstekend nieuws voor de geloofwaardigheid van ons land", zo reageert de eerste minister. "Dit toont de aantrekkelijkheid van België aan als land om te investeren na de brexit."
2017 Getty Images

Lloyd's is de eerste grote Londense financiële speler die sinds de brexit deels richting continentaal Europa trekt. Hoeveel werknemers mee zouden verhuizen, is voorlopig nog niet duidelijk. Maar de keuze voor Brussel ligt dus wel al vast. Dat de Britse verzekeringsmarkt zijn Europese basis in Brussel gaat vestigen, lekte al uit. Het nieuws werd nu dus bevestigd. Volgens CEO Inga Beale is het de bedoeling dat de Brusselse vestiging van Lloyd's op 1 januari 2019 van start gaat.

Premier Michel en minister Van Overtveldt hadden de jongste tijd meermaals contact met Lloyd's. Op het World Economic Forum in Davos zat de eerste minister nog samen met voorzitter John Nelson. Michel zette daarbij de hervormingen in de verf die de Belgische regering doorvoert en de plannen om Brussel uit te bouwen als financieel centrum.

"We wisten dat België op de shortlist stond", aldus nog een verheugde premier in een reactie aan Belga. Hij is blij dat de knoop nu is doorgehakt en besluit dat contacten met het gespecialiseerde verzekeringssyndicaat "blijkbaar wel hun nut hebben gehad".

"Gesprekken leveren resultaat op"

"Ik ben enorm verheugd dat een internationaal gerenommeerde en gerespecteerde instelling als Lloyd's voor Brussel gekozen heeft", reageert minister Van Overtveldt. "De intensieve gesprekken die we de jongste maanden met Lloyd's gevoerd hebben, leveren nu resultaat op. Dit bewijst ook dat de positie van Brussel als financieel centrum verbetert, en het kan een aanzuigeffect genereren op andere verzekeraars en gespecialiseerde financiële instellingen, waarin Brussel al een sterke traditie heeft."

Lloyd's is de grootste verzekeringsmarkt ter wereld. Het heeft een uniek model waarbij het zelf geen verzekeringsrisico's onderschrijft maar een verzekeringsmarkt organiseert voor zowat 2.000 leden en 90 syndicaten. Het is de eerste keer dat Lloyd's voet aan wal zet op het Europese vasteland.

Lloyd's anticipeert zo op de mogelijke gevolgen van de brexit voor de toegang van het Verenigd Koninkrijk tot de Europese eengemaakte markt. "Het is belangrijk dat we de markt en de klanten oplossingen kunnen bieden en dat we zonder onderbrekingen zaken kunnen blijven doen wanneer het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat", zegt CEO Beale. Normaal trekt Londen in het voorjaar van 2019 de deur van de EU achter zich dicht.

CEO Inga Beale bevestigt dat "Brussel beantwoordt aan de vereiste van een robuust regelgevend kader op een centrale Europese locatie". "Ik ben verheugd over de kansen die de markt geboden wordt door de toegang tot Europa."

In de Brusselse hub die Lloyd's of London in 2019 wil openen, zullen "tientallen, geen honderden" mensen tewerkgesteld worden. Dat zei voorzitter Nelson. 

"Geen enorme impact op Belgische verzekeringsmarkt"

Assuralia, de beroepsvereniging van de verzekeringsondernemingen, reageert opgetogen op de komst van de Britse verzekeringsmarkt Lloyd's of London naar Brussel. Woordvoerder Wauthier Robyns spreekt van een opsteker voor België. 

"Het is zeker goed nieuws. Het is een erkenning van Brussel als financieel centrum en als mogelijke vestigingsplaats voor internationale spelers op de verzekeringsmarkt. Het is een opsteker voor België", zegt de woordvoerder van Assuralia. Toch zal de komst van Lloyd's of London volgens Robyns geen enorme impact hebben op de Belgische verzekeringsmarkt, omdat Lloyd's nu ook al diensten kan aanbieden in België. Qua tewerkstelling gokt Wauthier Robyns op enkele tientallen personen die voor de dochteronderneming zullen werken.

Wauthier Robyns wijst erop dat Lloyd's of London niet gewoon een verzekeraar is. "Op de Lloyd's heb je vraag en aanbod. En je hebt verschillende partijen: het is niet één verzekeringsmaatschappij, maar er zijn verschillende aanbieders. De ene heeft interesse in autoverzekeringen, de andere in de maritieme sector, nog een andere in luchtvaartmaatschappijen, in filmprojecten, enzovoort. De klemtoon ligt op schadeverzekeringen, niet op levensverzekeringen."

Meest gelezen