Wie is Alexander D'Hooghe, de man die het Oosterweel-dilemma doorbrak?

Twintig jaar lang hebben de discussies over de ontsluiting van de Antwerpse ring het nieuws beheerst en nu is er dus een akkoord tussen de Vlaamse regeringen en de talrijke actiegroepen. Het compromis tussen verkeer en leefbaarheid dat nu op tafel ligt is, is grotendeels het resultaat van de aanpak van Alexander D'Hooghe, architect, professor en intendant voor de overkapping van de ring.
Overkappingsintendant D'Hooghe met minister Ben Weyts

De nu 44-jarige Alexander D'Hooghe is nog eens niet zo heel lang aan de slag met de nogal bizarre titel "overkappingsintendant" voor de Antwerpse ring. Hij is pas sinds januari 2016 begonnen in die functie nadat hij eerder door de Vlaamse regering was aangesteld.

Het akkoord was mogelijk doordat D'Hooghe de drie grootste actiegroepen Ademloos, stRaten-generaal en Ringland betrokken heeft bij het project in plaats van hen als tegenstanders aan de kant te laten. Die drie actiegroepen zullen overigens via een werkgemeenschap in de toekomst ook betrokken blijven bij de uitwerking van de plannen rond de Antwerpse ring.

D'Hooghe heeft zich daarvoor gebaseerd op een gelijkaardige situatie bij het project over de wederopbouw van New York na de verwoestende doortocht van de orkaan Sandy enkele jaren geleden. Naast de overheden en experten, werd ook daar de lokale bevolking bij die wederopbouw betrokken.

Actief van Korea tot de VS

Alexander D'Hooghe werd in 1996 architect en burgerlijk ingenieur aan de KU Leuven, maar studeerde ook in Harvard en behaalde in 2007 zijn doctoraat aan de TU Delft in Nederland. Die internationale "exposure" weerspiegelt zich ook in zijn carriĆØre.

Zo is D'Hooghe partner van de mee door hem opgerichte Organization for Permanent Modernity (ORG), een commerciƫle denktank over architectuur en urbanisme met kantoren in Brussel en Boston in de Verenigde Staten. Hij is ook professor aan het prestigieuze Massachussetts Institute of Technology (MIT) in de VS waar hij het Center for Advanced Urbanism leidt.

Concreet was D'Hooghe in 2008 betrokken bij een groot project om 400 vierkante kilometer grond te winnen voor bewoning langs de kust van Zuid-Korea. Daarnaast heeft hij meegewerkt aan urbanisatieprojecten in de Verenigde Staten, in Shenzhen in het zuiden van China, in IJsland en in Nederland.

In ons land was hij actief in en rond Brussel en dus nu ook bij de Antwerpse ring. Een ander project was het masterplan rond de 25.000 vierkante meter grote site van "den Abattoir" of het slachthuis van Anderlecht (foto in tekst) in Brussel.

Alexander D'Hooghe heeft onder meer samengewerkt met de Nederlandse architect Rem Koolhaas, de man die het gebouw van de Chinese staatszender CCTV in Peking (foto) ontwierp. Andere medewerkers waren de voormalige Vlaamse bouwmeester Marcel Smets en Henk Ovink, gewezen adviseur van VS-president Barack Obama.

Meest gelezen