Hoofddoek op het werk of niet? Hoe zit het onder meer bij ING, Colruyt, UZ Leuven of H&M?

Het debat leeft weer volop, nu het Europees Hof van Justitie beslist heeft dat bedrijven zelf mogen beslissen of hun werknemers religieuze symbolen mogen dragen op de werkvloer of niet. "De Wereld Vandaag" op Radio 1 belde met een aantal bedrijven waarbij werknemers contact hebben met klanten om te polsen naar hun richtlijnen.

De algemene teneur bij de bedrijven is dat het personeel een hoofddoek mag dragen, of beter gezegd dat het niet verboden is. Heel vaak is het niet specifiek opgenomen in het beleid. We geven een overzicht van de bedrijven in de verschillende sectoren.

Banksector

  • Bij ING zijn er geen specifieke richtlijnen, maar gaan ze uit van het "gezond verstand". "De werknemers moeten zich kleden naar de omstandigheden van het werk." Dat geldt zowel voor de werknemers in de kantoren als op de hoofdzetel.
  • Ook bij KBC en Belfius hanteren ze dezelfde redenering: "Gebruik het gezond verstand"
  • Bij Argenta is er geen expliciete richtlijn, maar bij de bank is er wel een duidelijke opsplitsing. "Op onze hoofdzetel kunnen werknemers zeker een hoofddoek dragen. Onze kantoren zijn zelfstandige entiteiten en die hebben een eigen arbeidsreglement. Ze kunnen zelf bepalen of hun loketmedewerkers al dan niet een hoofddoek mogen dragen."

Grootwarenhuizen

  • Carrefour heeft eveneens geen echte richtlijnen, maar benadrukt dat ze de neutraliteit in de winkels zo groot mogelijk wil houden. Aan de kassa's wordt er volledige neutraliteit verwacht. Een hoofddoek mag dus niet.
  • Ook bij Colruyt wordt het argument van de neutraliteit benadrukt. Het bedrijf heeft wél echte richtlijnen: het mag niet bij werknemers die rechtstreeks in contact komen met de klanten. Zo mogen kassamedewerkers geen hoofddoek dragen, maar ook geen t-shirt van een politieke partij, een ketting met een kruisje enzovoort.
  • Bij Albert Heijn klinkt het omgekeerde geluid. Zij zeggen volmondig "ja" op de vraag of een hoofddoek toegelaten is. Dat staat ook zo in hun reglement. "Wij hebben geen probleem met het dragen van een hoofddoek. Dat standpunt zit in ons DNA sinds onze start in 2011 - van de Belgische Albert Heijn - en dat wordt door ons personeel, zeker in het Antwerpse, geapprecieerd. Wat we wel vragen is dat het volledige gezicht zichtbaar is en dat de hoofddoek een neutrale kleur heeft, met name wit, blauw, grijs..."

Zorgsector

  • In het Algemeen ziekenhuis Genk zijn er geen hoofddoeken toegelaten voor mensen die in contact komen met patiënten: het verzorgend personeel, maar ook de administratie, het keukenpersoneel en het schoonmaakpersoneel. Het ziekenhuis haalt als belangrijkste argument "hygiëne" aan.
  • Dat geldt ook voor UZ Leuven, maar zij hebben daar een oplossing voor gevonden. Het ziekenhuis voorziet eigen hoofddoeken. "Indien personeelsleden een hoofddoek wensen te dragen waar het strikt gezien vanuit het standpunt van de veiligheid van de patiënten niet nodig is, bieden wij een hoofddoek aan vanuit het ziekenhuis. Die is volledig hygiënisch, goed onderhouden en gereinigd. De hoofddoek heeft een neutrale, witte kleur en wordt op het einde van de werkdag weer afgeleverd en opnieuw gewassen en gereinigd."
  • Bij Familiehulp mag een werknemer een hoofddoek dragen onder bepaalde voorwaarden. Zo moet het een korte hoofddoek zijn, die achteraan opgeknoopt is. Dat doen ze voor de veiligheid en hygiëne
  • Solidariteit voor het Gezin laat een hoofddoek toe, maar wijst er wel op dat sommige klanten het er moeilijk mee kunnen hebben. Die overweging speelt al een rol bij de sollicitatie. "Het is zo, als gelijkwaardige kandidaten zich aanbieden en er is niet voor iedereen plaats in onze organisatie, dat we liever iemand kiezen zonder hoofddoek dan iemand met hoofddoek. In de waarden van onze organisatie is het humanisme zeer belangrijk en we willen ons zo neutraal mogelijk opstellen."

Winkelketens

  • JBC hanteert geen hoofddoekenverbod in de winkels, maar merkt zelf dat medewerkers hun hoofddoek uit eigen beweging achterwege laten.
  • Bij H&M klinkt er een ander verhaal: daar komen wel wat werknemers werken met een hoofddoek. Soms komen daar klachten over zeggen ze, maar vaak is dat niet.

Catering

  • Quick België laat geen hoofddoek toe in zijn filialen wegens hygiënische redenen.
  • Ook bij McDonalds is het niet toegelaten. Hun redenering is dat het uniform voor iedereen hetzelfde is en ook de voedselveiligheid is een argument. In het bedrijf dragen werknemers een petje of een netje.

Meest gelezen