Ambulanciers voeren actie voor kabinet-De Block in Brussel

Een 35-tal ambulances heeft vanochtend met loeiende sirenes geprotesteerd aan het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Met hun actie willen ze aankaarten dat ze al jaren ondergefinancierd worden. De wet die de financiering regelt, dateert nog van 1964, zeggen de Belgische Beroepsvereniging van Ambulancediensten (Belgambu) en de Brandweervereniging Vlaanderen, die het protest organiseerden. "In tussentijd zijn de kwaliteitseisen ën personeelseisen dermate opgetrokken dat de financiering enorm tekortschiet."

De ambulances kwamen onder luid geloei in colonne de Kruidtuinlaan afgereden. Ze hielden halt aan de Financietoren, waarin zich het kabinet van minister Maggie De Block bevindt. Enkele ziekenwagens reden met luide sirenes het voetpad vlak voor de toren op, waar een aantal van de organisatoren van de manifestatie uitstapten om tekst en uitleg te geven.

"Voor alle ambulancediensten, of het nu brandweer, privédiensten, Rode Kruis, of Civiele bescherming is, zijn we zwaar ondergefinancierd", zegt Jan Christiaens van Belgambu.

Wanneer iemand in nood het nummer 112 belt en een ziekenwagen ter plaatse komt, draagt de patiënt de helft van de kosten, de rest is voor de rekening van de ziekteverzekering. Concreet gaat het om een forfaitair bedrag van 63,36 euro voor de eerste 10 km, met vanaf de 11de gereden kilometer een extra van 6,33 euro per kilometer en vanaf de 21ste kilometer een extra van 4,84 euro per kilometer. De patiënt betaalt daar dus slechts de helft van.

"Die bedragen zijn te laag om de werkelijke kosten van ziekenwagen, brandstof, gebruikt verzorgingsmateriaal en twee opgeleide hulpverlener-ambulanciers te compenseren. De rekening is zwaar verlieslatend", zegt Christiaens. "We kijken dus uit naar een financiering waarbij er een basisfinanciering is van de standbypremie en er een bijkomende financiering is per rit. Zonder de patiënt te willen treffen."

Meest gelezen