Fiscus controleert terugbetaling boetes chauffeurs De Lijn

De fiscus gaat controleren of de vakbonden wel een fiscale fiche opmaken als ze de verkeersboete van een chauffeur bij De Lijn terugbetalen. Dat laat minister van Financiën Johan Van Overtveldt weten. De terugbetaling van de boete is immers een voordeel van alle aard, dat moet aangegeven worden bij de belastingen.

De N-VA klaagt al jaren aan dat sommige vakbonden de boetes terugbetalen van een kleine groep buschauffeurs die meerdere verkeersovertredingen hebben begaan. Dat is slecht voor de verkeersveiligheid, zegt Peter Dedecker. Maar omdat er na drie jaar onderhandelingen nog altijd niets is veranderd, grijpt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) nu in.

"Het is zo dat als boetes van chauffeurs van De Lijn voor vakbonden terugbetaald worden dat fiscaal een "voordeel van alle aard" is en dat moet in principe aangegeven worden. Ik denk dat het stilaan tijd wordt om die discussie nu finaal te beslechten en om te kijken waar we staan in deze en vandaar de controles", zegt Van Overtveldt.

Dedecker is gematigd tevreden. " Het is zeer goed dat minister Van Overtveldt een controleactie opstart om na te gaan of deze zelfverklaarde sociale organisaties de fiscale wetgeving volgen. Maar het blijft natuurlijk ook absoluut noodzakelijk dat er een einde wordt gemaakt aan de terugbetaling van boetes en het ondergraven van elk verkeersveiligheidsbeleid", aldus Dedecker.

De Lijn zelf betaalt de eerste verkeersboete die een chauffeur oploopt en een deel van eventueel volgende boetes. Het deel van de boete dat dan voor de chauffeur is wordt soms terugbetaald door de vakbond.

Evident dat hardleerse chauffeurs eigen boetes betalen

"Het is de evidentie zelve dat die chauffeurs van De Lijn die meer dan één overtreding begaan zelf opdraaien voor de kosten", zegt Mobiliteitsminister Ben Weyts (NV-A), nu blijkt dat sommige vakbonden nog steeds boetes terugbetalen aan chauffeurs.

Minister van Financiën Van Overtveldt stuurt zijn diensten uit om te controleren of het terugbetalen van boetes aan chauffeurs fiscaal koosjer gebeurt. De controles komen er na parlementaire vragen van N-VA'ers Annick De Ridder en Peter Dedecker, die het laakbaar vinden dat de socialistische vakbond ACOD het verkeersveiligheidsbeleid van Vlaanderen ondergraaft door boetes te blijven terugbetalen.

"Ik heb De Lijn en de vakbonden gevraagd om een overeenkomst te bereiken", geeft Weyts aan. "We hebben bij De Lijn heel veilige chauffeurs, die veiliger zijn dan gewone chauffeurs. Door boetes terug te betalen lijkt het alsof onze chauffeurs onveiliger zouden zijn en niets is minder waar. Laat ons er gewoon voor zorgen dat die chauffeurs die meer dan één overtreding begaan zelf opdraaien voor de kosten, dat lijkt me de evidentie zelve."

Meest gelezen