De Block wil langdurig zieken én hun bedrijven responsabiliseren

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) wil zieke werknemers die langdurig afwezig blijven én hun bedrijven responsabiliseren, door onder meer te beknibbelen op uitkeringen of bedrijven te beboeten. Dat schrijft De Tijd en bevestigt het kabinet De Block. Het voorstel wordt morgen voorgelegd aan het kernkabinet.

In het federaal regeerakkoord hebben de meerderheidspartijen afgesproken om zowel werknemers als werkgevers te "responsabiliseren", bij de herintegratie van langdurig afwezige werknemers. De Block heeft daarover een nieuw voorstel klaar, dat morgen wordt besproken.

De minister van Sociale Zaken zou willen beknibbelen op de uitkeringen van zieke werknemers, die onvoldoende moeite doen om weer aan de slag te gaan. Hun uitkering zou met 5 tot 25 procent verminderen. De straf varieert naargelang de situatie: administratieve fouten kunnen iemand tot 5 procent van zijn of haar uitkering kosten. Dat kan oplopen tot een kwart voor wie weigert mee te werken.

Bedrijven die dan weer te weinig moeite doen om hun werknemers door een job op maat opnieuw aan boord te krijgen, zouden een boete riskeren. Om welke bedragen het gaat, is niet duidelijk. Volgens De Tijd zou het zowel kunnen gaan om administratieve als strafrechtelijke sancties. Kmo's worden in eerste instantie ontzien. 

"Streefcijfers"

"We hopen het eerste jaar 10.000 langdurig zieken een reïntegratietraject te kunnen aanbieden", zegt Els Cleemput aan onze redactie, woordvoerster van minister De Block. In het tweede jaar moeten dat er 12.000 zijn, in het derde jaar 14.000. "Het gaat hier om streefcijfers", aldus Cleemput.

"Het is de bedoeling om te focussen op mensen die vanaf nu meer dan een maand thuis zitten. Wie nu al lang thuis zit, nemen we er voorlopig niet bij."

Hoe zal de procedure dan verlopen? Gedurende de eerste maand van uw ziekteverlof gebeurt er niets - dan wordt u nog betaald door de werkgever -, maar na vijf à zes weken zal u een vragenlijst van het ziekenfonds krijgen waarin wordt gevraagd of aangepast werk kán voor u. "Het gaat om een soort quick scan", legt Els Cleemput uit. Wie terecht lang ziek is - na een zware rugoperatie bijvoorbeeld - zal volgens haar daarna ongemoeid gelaten worden.

Meest gelezen